Jaarlijks 3.000 gauwdiefstallen op Brussels openbaar vervoer

Politiebewaking bij metrohalte Simonis Politiebewaking bij metrohalte Simonis
© PhotoNews
© PhotoNews

Tussen 2014 en 2017 werden maar liefst 12.625 aangiftes van gauwdiefstal op of rond het openbaar vervoer in Brussel geregistreerd, goed voor meer dan 3.000 feiten per jaar. Vooral het Noordstation, het Zuidstation en metrohalte De Brouckère hebben onder de diefstallenplaag te lijden.

Dat blijkt uit het jongste rapport van Brussel Preventie & Veiligheid. Aan de haltes doet het fenomeen zich het vaakst voor aan metrohaltes en in treinstations, waarbij de treinstations Noord en Zuid, en metrostations De Brouckère en Zuid het meest getroffen worden. Onderweg zijn de zakkenrollers het vaakst actief op trams en metro’s.

Gauwdiefstal is goed voor 66 procent van de geregistreerde criminaliteit op het Brussels openbaar vervoer. Globaal vindt bijna één op drie feiten van gauwdiefstal plaats op of rond het openbaar vervoer.

In La Dernière Heure laat woordvoerster van de MIVB Cindy Arents weten dat de openbare vervoersmaatschappij, in samenwerking met de politie, het probleem in het oog houdt. “Het personeel dat aanwezig is in de MIVB-stations moet de veiligheid van de reizigers verzekeren. De plaatsen waar de zakkenrollers het vaakst toeslaan, worden extra bewaakt en we hebben richtlijnen die gevolgd moeten worden wanneer er zakkenrollers gesignaleerd zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?