Leopold II-tunnel klaar voor heropening na volledige asbestverwijdering

© VT/BRUZZ
| De tunnel oogt nu heel wat lichter.

De eerste grote renovatiewerken in de Leopold II-tunnel zitten erop. De tunnel is volledig asbestvrij gemaakt en klaar is om zaterdag september opnieuw open te gaan voor het verkeer. Van zondag tot donderdag sluit de tunnel wel opnieuw tussen 22 uur en 6 uur.

De voorbije twee maand is er 24u op 24u gewerkt in de tunnel. Over een periode van 24u waren er vaak zo’n 300 bouwvakkers aan de slag. Tijdens piekmomenten waren er zo'n 200 arbeiders tegelijkertijd aan het werk.

Asbest verwijderd

De belangrijkste ingreep was het verwijderen van het asbest in de onderste verflaag. In totaal werd het op 10 kilometer tunnelwand en een oppervlakte van 18.000 vierkante meter aangepakt.

Ook aan de bekabeling werd gewerkt. Over de hele lengte van de tunnel werden draagsteunen geplaatst om 600 kilometer aan voedingskabels van de grond naar omhoog te brengen. Nog eens 200 kilometer kabel die niet meer werkte, werd verwijderd.

Ten slotte werd er ook nog over een lengte van 150 meter een nieuwe betonnen scheiding geplaatst tussen beide rijrichtingen.

Opnieuw open

De tunnel gaat vanaf zaterdag overdag opnieuw open. Tijdens de nachten tussen zondag en donderdag gaat die wel weer dicht.

Tijdens de komende periode wordt alle uitrusting die aan het plafond hangt net zoals de kabels naar de muren verplaatst. Op die manier kan het plafond al aangepakt worden. Beschadigd beton aan het plafond wordt hersteld, er komt een betere brandbescherming en de waterdichtheid wordt aangepakt.

Tijdens de volgende twee zomersluitingen in 2019 en 2020 zal de volledige vervanging van de weg en de voetpaden plaatsvinden. Er komt daarbij een volledig nieuwe asfaltlaag.

In 2021 moeten de werken helemaal klaar zijn.

Vergelijk hieronder de tunnel voor en na de werken:

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?