Lufthansa schrapt nog meer vliegtuigen en jobs

© Uwe Gompf / Flickr
| De luchtvaartgroep hoopt dat de ingrepen helpen om het cashverlies tijdens het winterseizoen te beperken tot 400 miljoen euro per maand.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, moet de broeksriem nog verder aanspannen. Zeker 150 vliegtuigen van een vloot van 760 zullen niet meer de lucht in gaan. En het aantal jobs dat bij de groep moet verdwijnen, zal hoger liggen dan de eerder aangekondigde 22.000. Dat heeft Lufthansa maandag bekendgemaakt.

Lufthansa maakte maandag het derde pakket binnen zijn herstructureringsprogramma bekend. Dat start van de vaststelling dat de prognoses voor de passagiersverkeer de voorbije weken weer zijn verslechterd. "Nu het einde van het zomerseizoen nadert, dalen het aantal passagiers en het aantal boekingen weer, nadat er in juli en augustus lichte tekenen van herstel waren," aldus de luchtvaartgroep.

De eerdere prognose dat passagiersmaatschappijen in het vierde kwartaal weer op halve capaciteit zouden kunnen draaien, is dan ook niet langer houdbaar. Als de huidige trend aanhoudt, verwacht Lufthansa maar aan 20 tot 30 procent te zitten tegenover 2019. Dat heeft ook gevolgen voor de operaties. Tot nu toe verwachtte Lufthansa de vloot met 100 vliegtuigen te verkleinen, dat worden er nu 150.

Waardevermindering van 1,1 miljard euro

Zo worden alle superjumbo's Airbus A380 voor lange tijd geparkeerd. "Ze zullen alleen geheractiveerd worden bij een onverwacht snel marktherstel," klinkt het. Dat zal leiden tot een waardevermindering van 1,1 miljard euro in het derde kwartaal.

Lufthansa geeft meteen ook mee dat er meer banen zullen moeten verdwijnen dan de 22.000 voltijdse equivalenten die eerder waren aangekondigd. Onder meer een vijfde van de managementposities gaat op de schop.

De luchtvaartgroep hoopt dat de ingrepen helpen om het cashverlies tijdens het winterseizoen te beperken tot 400 miljoen euro per maand. Ze blijft wel bij het voornemen om in de loop van 2021 weer een positieve cashflow te genereren. Het aandeel Lufthansa verloor maandag rond 15u20 meer dan 7 procent op de beurs van Frankfurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?