| De maaltijdbezorgers van Deliveroo en Uber Eats die met een scooter door de stad norren, hebben geen algemene uitzondering gekregen voor de Autoloze Zondag.

Maaltijdbezorgers met scooter vragen uitzondering voor Autoloze Zondag

© Belga
17/09/2021

De maaltijdbezorgers van Deliveroo en Uber Eats die met een scooter doorheen de hoofdstad snorren, hebben geen algemene uitzondering gekregen voor de Autoloze Zondag, die dit weekend in Brussel plaatsvindt. Dat kaart vakbond ACV-CSC United Freelancers vrijdag aan.

Werkgevers en zelfstandigen kunnen een uitzondering vragen om toch met de wagen of motor door de straten van Brussel te rijden. Maar de maaltijdkoeriers zijn geen werknemers van Uber of Deliveroo en zowat 80 procent heeft ook geen zelfstandigenstatuut.

Ze werken in de deeleconomie, zegt Martin Willems, nationaal verantwoordelijke van ACV-CSC United Freelancers. "Diegenen die met dit statuut willen werken, rijden met de scooter omdat ze anders niet genoeg uren kunnen kloppen." Meer dan honderd maaltijdleveranciers vragen volgens de vakbondsman een collectieve uitzondering voor zondag.

De vakbond vroeg die uitzondering bij Brussel-stad en het gewest, maar kregen geen gehoor. Het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS) zegt dat de vraag er was van de vakbond, maar dat er niet op ingegaan kon worden bij gebrek aan nummerplaten of namen om de betrokken koeriers te kunnen identificeren. ACV-CSC United Freelancers betreurt het uitblijven van een oplossing. Dat is nefast voor zowel de koeriers als de horeca, de geleden heeft onder de coronacrisis, luidt de boodschap.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni