Meer dan 200.000 vierkante meter asfalt op Brusselse wegen vernieuwd

CD
© BRUZZ
10/11/2022

Met het zakken van de temperaturen sluit Brussel Mobiliteit het asfaltseizoen van 2022 af. Meer dan 200.000 m² asfalt is vernieuwd.

Dankzij het zachte weer in 2022 kon Brussel Mobiliteit de asfalteringsperiode, tussen eind maart en eind oktober, optimaal benutten om heel wat volledige weggedeeltes te herstellen.

"We investeren jaarlijks 10 miljoen euro in het onderhoud van onze wegen en fietspaden", zegt minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "Dat is belangrijk, want de kwaliteit van de wegen is niet alleen belangrijk voor het comfort, maar ook voor de veiligheid. Deze ingrepen vormden ook een gelegenheid om verbeteringen aan te brengen, zoals vluchtheuvels plaatsen."

"Door op grote schaal volledige trajecten te asfalteren, verbetert de algemene toestand van het gewestelijk wegennet enorm", vult diensthoofd Onderhoud bij Brussel Mobiliteit Dimitri Strobbe aan. "Daarom handelen we meer proactief waardoor we minder kleine, plaatselijke en relatief dure herstellingen moeten uitvoeren."

Nieuwe planning

Elke zomer worden alle gewestwegen gecontroleerd op de kwaliteit van het wegdek, zodat het programma voor het daarop volgende jaar vastgesteld kan worden. Zo staan in 2023 onder meer de Budasesteenweg, de Koning Albert II-laan tussen het Bolivarplein en de Boudewijnlaan, de Diamantlaan, de afrit E40 naar de Kolonel Bourglaan en de Woluwelaan tussen de Marcel Thirylaan en de gewestgrens op het programma.

Naast de grote geplande asfalteringen worden voortdurend reparaties uitgevoerd wanneer zich op het wegennet specifieke problemen voordoen. Het gaat dan om het herstellen van putten en scheuren in het wegdek, het vastzetten van riooldeksels, enzovoort. Die problemen kunnen gemeld worden via FixMyStreet, maar Brussel Mobiliteit heeft ook eigen weginspecteurs die deze problemen opsporen en opvolgen.

Om het verkeer zo min mogelijk te hinderen wordt de asfaltering van grote weggedeeltes zoveel mogelijk 's nachts en in het weekend gepland. In het seizoen worden alle asfalteringen aangekondigd op de website van Brussel Mobiliteit.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni