Mening Brusselaar over zone 30 en LEZ haaks op die van Vlaming en Waal

Brusselaars verwelkomen de invoering van de lage emissiezone en zone 30 als een efficiënte maatregel, in tegenstelling tot Vlaanderen en Wallonië. Dat meldt Le Soir dinsdag naar aanleiding van een steekproef bij 2.508 bevraagden. Inwoners van het Brussels Gewest ondervinden hier dan ook het meeste voordeel van in vergelijking met andere regio’s.

De steekproef geeft aan dat er een correlatie is tussen stemgedrag en bereidwilligheid om zone 30 voor het hele Brusselse Gewest in te voeren. Over de taalgrens heen zijn mensen die stemmen voor Ecolo, CDH, Groen en SP.A de grootste voorstanders van de maatregel.

De invoering van lage emissiezones blijft eveneens een gecontesteerd idee. Een op twee Belgen zegt tegenstander te zijn, terwijl slechts één op vier achter de maatregel staat. Daarnaast zijn er grote regionale verschillen, zo zijn Vlamingen en Walen overwegend gekant tegen de regelgeving, terwijl 57% van de Brusselaars voorstander is.

Op zich is dit niet verwonderlijk, aangezien de voordelen, zoals betere luchtkwaliteit en veiliger verkeer, in de eerste plaats gunstig zijn voor omwonenden en pendelaars die in Brussel werken.

Toch blijkt uit een rapport dat deze regelgeving effectief is. Sinds de invoering van lage emissiezones in 2018 is het aantal oude dieselvoertuigen dat in omloop is sterk gedaald, evenals de hoeveelheid uitgestoten fijn stof.

De invoering van zone 30 voor het hele Brusselse Gewest zal in werking treden vanaf 1 januari 2021.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?