Trajectcontrole in het Brussels gewest.

Minder snelheidsduivels op Leopold III-laan door trajectcontrole

JC
© BRUZZ
05/03/2019

De trajectcontrole op de Leopold III-laan, die in november vorig jaar geïnstalleerd is, lijkt haar vruchten af te werpen. Bij een eerste - voorzichtige - vergelijking werden 22 procent minder inbreuken vastgesteld.

Uit cijfers van de politiezone Brussel Noord blijkt dat het aantal overtredingen op de Leopold III-laan sinds de installatie van de trajectcontrole met bijna een kwart achteruitging. Om dat te vergelijken legde het kabinet van staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets cijfers van twee periodes naast elkaar. Een eerste was van 14 tot 27 november, net na de installatie van de trajectcontrole. De tweede cijfers zijn van de periode van 13 tot 26 februari.

Volgens Debaets zijn de cijfers het beste bewijs dat de trajectcontrole werkt. "Het feit dat zoveel bestuurders hun snelheid aangepast hebben, doet me deugd. Want het helpt ons om minder ongevallen en slachtoffers op de weg te hebben.” Ook de politiezone BruNo en burgemeester van Schaarbeek Bernard Clerfayt reageren verheugd op deze allereerste vergelijking.

'Brussel verwarren met Francorchamps'

De trajectcontrole zet mensen dus aan tot trager rijden. Dat blijkt niet alleen uit het feit dat het totale aantal overtredingen zakte, ook binnen de groep overtreders ligt de gemiddelde snelheid zo'n 10 km/u lager. Toch is dat geen reden tot euforie, want de gemiddelde snelheid van overtreders ligt nog steeds op 85 km/u, terwijl je op de laan maximum 50 per uur mag rijden. Een bestuurder reed op het traject zelfs een gemiddelde van 129 per uur.

“We blijven de strijd aangaan met snelheidsduivels en chauffeurs die Brussel verwarren met Francorchamps" reageert Debaets daarop. "We doen er dan ook alles aan om de komende maanden ook een aantal andere trajectcontroles te plaatsen. Dat verbetert ieders verkeersveiligheid”.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Evere , Schaarbeek , Mobiliteit , trajectcontrole , Leopold III-laan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni