| Sinds 1 september 2020 geldt op de Brusselse ring de maximumsnelheid van 100 km per uur.

Steeds meer bestuurders lijken zich te houden aan de nieuwe snelheidsbeperking op de Ring rond Brussel. Dat schrijft VRT NWS. Je mag daar nu 100 kilometer per uur rijden. In het verleden was dat nog 120 kilometer per uur. Uit cijfers is nu gebleken dat er minder snelheidsovertredingen waren in de eerste helft van dit jaar.

Bij mobiele politiecontroles werden in 2020 18.194 overtredingen vastgesteld. Een jaar nadien, in 2021, werden 23.120 bestuurders betrapt. Dan een opvallende daling: in de eerste helft van 2022, tot en met 30 juni, waren 17.488 voertuigen in overtreding.

Eén specifieke verklaring daarvoor is er niet. "Wellicht is de snelheidsbeperking voor veel weggebruikers intussen een gewoonte geworden", zegt Jana Verdegem van de Federale Politie aan Radio 2.

In de nasleep van de coronacrisis is het verkeer op de Ring wel weer toegenomen. "De dagelijkse files zijn terug zijn van weggeweest. Als het verkeer vaker stilstaat, is er natuurlijk ook minder ruimte voor snelheidsovertredingen", klinkt het.

Het besluit van het Vlaamse Gewest om de snelheid te beperken tot 100 km per uur werd in 2020 genomen omdat dat duurzamer zou zijn. Het maakt deel uit van het Vlaams Energie - en Klimaatplan 2021-2030 en geldt op alle rijvakken van de Ring rond Brussel.

"De snelheidsverlaging zal een positieve impact hebben op CO²-uitstoot en de lokale luchtkwaliteit terwijl de doorstroming toch op peil gehouden wordt", klonk het destijds bij de bevoegde ministers.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni