| Minister Gilkinet krijgt op het vertrekuur een wekker met het aankomstuur van de nachttrein naar Zweden.

Minister Gilkinet krijgt wekker voor nachttrein naar Zweden

JP
© Belga - BRUZZ
16/09/2022

Het collectief 'Back on Track Belgium' laat in de nacht van vrijdag op zaterdag een virtuele nachttrein rijden van Brussel naar het Zweedse Malmö. Om te pleiten voor meer nachttreinen als alternatief voor de vervuilende luchtvaart heeft federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) vrijdagavond bij de start van de rit aan het station Brussel-Zuid een origineel cadeautje overhandigd gekregen.

In 2020 publiceerde het Zweedse ministerie van Transport een openbare aanbesteding voor een nachttrein tussen Malmö en Brussel, maar die kwam er niet. Mocht dat toch het geval zijn, dan vertrok die trein om 19.44 uur vanuit Brussel-Zuid.

Om het gemis aan te kaarten, overhandigde Back on Track Belgium aan minister Gilkinet een wekker die 9.04 uur aanduidt. Dat is het uur waarop hij wakker had kunnen worden in Malmö, mocht de nachttrein ook effectief gereden hebben. Al rijdt er vanavond toch een nachttrein, een virtuele die via de Facebookpagina van het collectief te volgen is.

"De nachttrein is een kans om veel vliegtuigpassagiers op korte termijn te overtuigen om op een duurzame manier een alternatief te kiezen," zegt Maarten Demarsin van Back on Track Belgium.

De nachttreinen moeten een afstand van 1.500 kilometer rijden om de nacht te vullen en op die afstand vind je steden zoals Malmö, Barcelona, Venetië, Milaan, Warschau. "Dat zijn net die bestemmingen waar veel mensen 'low cost' op vliegen. We zien daar dus een groot potentieel."

Hoewel er voorlopig geen concrete initiatieven zijn voor een nachttrein naar Malmö, verliep het gesprek met minister Gilkinet wel in een goede sfeer. "Als er vandaag opnieuw een initiatiefnemer zou zijn, zou de kans groter zijn dat het lukt, kregen we te horen," zegt Demarsin aan BRUZZ.

Het collectief hoopt dat Europa zelf ingrijpt en vraagt intussen dat België opnieuw meer initiatief neemt op vlak van Europese treinen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni