| Beeld ter illustratie.

Hinder bij de MIVB en Net Brussel: dit brengt de vakbondsactie van 5 oktober

© Belga - BRUZZ
29/09/2023
Updated: 04/10/2023 17.01u

Ondermeer hinder bij het openbaar vervoer en bij Net Brussel. De actie die de vakbonden donderdag 5 oktober organiseren tegen het betogingsverbod dat justitieminister Van Quickenborne (Open Vld) wil invoeren, zal heel wat hinder met zich meebrengen. Een overzicht.

De openbare vervoersmaatschappijen kondigden eerder al hinder aan op hun net. Het gemeenschappelijk vakbondsfront houdt ook een nationale stakingsdag en daar neemt het personeel van MIVB, De Lijn en TEC aan deel.

Reizigers zullen die dag in realtime op de hoogte gehouden worden via de gebruikelijke communicatiekanalen (sociale media, app, website ...), zegt de MIVB.

Voor het treinverkeer wordt er geen hinder verwacht, zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van spoorwegmaatschappij NMBS. De vakbonden hebben geen stakingsaanzegging ingediend. Meestal wordt er bij het spoor gewerkt als er een betoging is gepland in Brussel.

Ook de diensten van Net Brussel zullen donderdag verstoord zijn. De ophaling van klein chemisch afval is geannuleerd en de Recyparken zullen grotendeels gesloten blijven.

Ophaling vuilniszakken verstoord

Ook de ophaling van vuilniszakken kunnen mogelijks verstoord zijn in bepaalde straten van het Gewest. De getroffen ophaalzones voor de witte en gele zakken zijn Anderlecht, Brussel Vijfhoek, Brussel Kanaal, Laken, Louiza, Vorst, enkele straten grenzend aan Laken in Jette, Elsene, Sint-Gillis, Koekelberg, Molenbeek, Sint-Joost en Schaarbeek.

De ophaling van groene en oranje zakken zullen mogelijk verstoord zijn in de zones Brussel Vijfhoek, Brussel Kanaal, Laken, Louiza, Vorst, enkele straten grenzend aan Laken in Jette, Elsene en Sint-Gillis.

Net Brussel zal inhaalophalingen organiseren vanaf vrijdag 6 oktober, maar roept op om zakken, die tegen vrijdag niet zijn opgehaald, terug binnen te halen en ze pas bij de volgende ophaling weer buiten te zetten.

Protest tegen betogingsverbod

De actie is niet gericht tegen de maatschappijen zelf, maar kadert in het protest tegen het gerechtelijk betogingsverbod waarover minister van Justitie Vincent Van Quickenborne een wetsontwerp klaar heeft.

Ook voor het zomerreces waren er al verschillende protestacties tegen de plannen voor een gerechtelijk betogingsverbod. Dat verbod geeft rechters de mogelijkheid om amokmakers een tijdlang te weren van betogingen, maar critici vrezen dat het een hefboom kan worden om ook vreedzaam protest in te perken. De Kamercommissie zette al het licht op groen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni