MIVB veroordeelt staking: 'Totaal onverantwoord in coronatijden'

De staking zorgt voor heel wat volk op de perrons.
Updated: 27-10-2021 - 16:28

Het metroverkeer in Brussel is vanwege een vakbondsactie ook woensdagavond nog vertraagd op alle lijnen, dus 1, 2, 5 en 6. Ongeveer één op de twee metro's rijdt. De MIVB veroordeelt de staking, waar ook de socialistische en christelijke vakbonden afstand van hebben genomen. "Totaal onverantwoord in coronatijden."

De Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB betreurt dat de liberale vakbond ACLVB sinds woensdagochtend met haar staking voor een verminderde frequentie op de vier metrolijnen zorgt. Spijtig, stelt de MIVB, want nu is er net nood aan voldoende plaats op de metro om de afstandregels te kunnen respecteren.

De vakbond pleit in het algemeen voor een beter evenwicht tussen werk en privé. Onder andere de pauzes zouden slecht verdeeld zijn en er zou een gebrek aan uitrusting zijn bij bepaalde technische diensten. Het personeel is op, klinkt het bij vakbond ACLVB. "Het absenteïsme is al een problematiek van voor corona. Maar de werkdruk is intussen hetzelfde gebleven en het absenteïsme is door corona nog exponentieel gestegen", vertelt secretaris Stephan De Muelenaere. "Om het rijdend materiaal te onderhouden, moet het personeel stukken gaan halen in geaccidenteerde voertuigen, zonder garantie of dat materiaal het zal volhouden. Er is geen kwaliteitslevering meer", vervolgt hij.

"De deur van de directie is altijd open gebleven," benadrukt de MIVB-woordvoerder An Van hamme. "Er worden punten in gemeenschappelijk vakbondsfront besproken. Zo was er maandag nog een vergadering met de sociaal bemiddelaar om een CAO te tekenen over de zware beroepen en een nieuwe afspraak staat daarover gepland op vrijdag."

Om 11 uur is de liberale vakbond uitgenodigd om het gesprek aan te gaan met de MIVB-directie. Ze verwachten dat er effectief naar hen geluisterd wordt deze keer. "Al die problemen zijn al aangekaart in juni, maar de directie blijft zwijgen en op hun manier de problematiek ontkennen. We hopen dat we samen naar een oplossing kunnen zoeken", besluit De Muelenaere.

De christelijke en socialistische vakbonden ACV en ACOD hebben intussen laten weten dat ze afstand nemen van de actie van het ACLVB.

Eisen van de vakbond

De liberale vakbond ACLVB had vorige week al aangekondigd om vanaf maandag 25 oktober 'alle nodige maatregelen' te treffen, zodat de eisen van het MIVB-personeel zouden worden gerespecteerd. Toen klonk het al dat de dag zelf pas beslist zal worden wat de maatregelen precies zullen inhouden.

De ACLVB had op 14 oktober een actieaanzegging ingediend om oplossingen te bekomen voor bepaalde ernstige situaties met betrekking tot het welzijn en de veiligheid van de werknemers van de MIVB. Volgens Stephan De Muelenaere, secretaris bij de ACLVB, liggen de standpunten van vakbond en directie echter nog steeds ver uiteen, vandaar de aangekondigde acties.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?