MIVB waarschuwt voor hinder door vakbondsactie 5 oktober

© BRUZZ - belga
02/10/2023

De vakbond en het middenveld gaan op 5 oktober opnieuw betogen tegen het gerechtelijk betogingsverbod waarover minister van Justitie Vincent Van Quickenborne een wetsontwerp klaar heeft. Zowel MIVB als De Lijn verwachten hierdoor hinder op hun netten. Bij de NMBS werd geen stakingsaanzegging ingediend.

De drie vakbonden bij de MIVB hebben, in gemeenschappelijk vakbondsfront, een stakingsaanzegging ingediend die hun leden dekt die willen deelnemen aan de manifestatie donderdag. Hierdoor wordt de hele dag hinder verwacht op de bus-, tram- en metrolijnen.

De MIVB zal reizigers donderdag vanaf 6 uur informeren over de hinder op haar net en belooft ook in real time te communiceren via haar website, app, sociale media, aan de haltes en in de stations. Reizigers worden aangeraden om Floya te gebruiken, een nieuwe app waarmee je verschillende vervoerwijzen kan combineren.

Amokmakers

Ook De Lijn verwacht komende donderdag hinder op haar net, maar kan nog niet inschatten hoe groot die zal zijn. Er komt een aangepaste dienstverlening, die men vanaf dinsdagavond kan raadplegen op de website van de Lijn.

Bij de NMBS werd geen stakingsaanzegging ontvangen. Wel waarschuwt de spoorwegmaatschappij dat er storingen mogelijk zijn doordat er veel reizigers verwacht worden in de treinen naar en vanuit Brussel.

Ook voor het zomerreces waren er al verschillende protestacties tegen de plannen voor een gerechtelijk betogingsverbod. Dat verbod geeft rechters de mogelijkheid om amokmakers een tijdlang te weren van betogingen, maar critici vrezen dat het een hefboom kan worden om ook vreedzaam protest in te perken. De Kamercommissie zette al het licht op groen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni