Molenbeek stopt vroegtijdig test met verkeersfilter in Maritiemwijk

BVR
© BRUZZ
30/08/2022
Updated: 31/08/2022 14.54u

Een test met een verkeersfilter in de Maritiemwijk in Molenbeek is vroegtijdig afgebroken. "De situatie verbeterde niet, met veel ontevreden bewoners tot gevolg. Daarom leek het beter om de test te stoppen", zegt schepen voor Mobiliteit Abdellah Achaoui (PS). Initiatiefnemer Filter Café Filtré betreurt dat de test niet de voorziene drie maanden mag duren.

Op de kruising van de Vanderstichelenstraat en de Vandenboogaerdestraat in de Maritiemwijk in Molenbeek werd begin augustus een verkeersfilter geplaatst, met als doel het doorgaand verkeer te weren. Het project werd geleid door de vereniging Filter Café Filtré. De test zou drie maanden duren, tot begin november, waarna het geëvalueerd zou worden.

Maar zover komt het niet, weet La Capitale. Het college heeft dinsdag besloten al vanaf morgen (woensdag) het project stop te zetten.

Die beslissing kwam er na druk van een groep ontevreden bewoners. Zij hadden een burgerinterpellatie ingediend, die nu woensdag 31 augustus op de gemeenteraad zou komen. In die interpellatie klagen ze aan dat de filter tot 'eindeloze omwegen' leidt, dat de handelaars eronder lijden en dat het voor bestelwagens en aanhangwagens erg moeilijk manoeuvreren is.

Geconfronteerd met deze interpellatie besloten de beleidsmakers in Molenbeek niet te wachten tot woensdag, maar beslisten ze vandaag al, in een bijzondere vergadering, het project te stoppen. "We hebben besloten om woensdag te stoppen met deze test en komen over drie maanden terug met een meer gestructureerd mobiliteitsplan voor de wijk. We erkennen dat er een probleem is in de buurt, met meer dan 5.000 auto's die elke dag de wijk aandoen. Maar ondanks de installatie van de filter is de situatie niet verbeterd en dit heeft voor veel ontevredenheid gezorgd. Stoppen met de test had daarom de voorkeur”, zegt Abdellah Achaoui (PS), schepen van Mobiliteit.

Filter Café Filtré is teleurgesteld. “Ik begrijp dat er ontevreden mensen zijn. Iets nieuws is altijd moeilijk. Je moet je gewoontes veranderen. Maar ik begrijp niet dat ze de filter niet drie maanden willen testen. De langste omweg is slechts één minuut en 30 seconden. Voor sommigen is het zelfs nog sneller naar huis”, zegt Annekatrien Verdickt aan La Capitale.

Tim Gatzios uit de Maritiemwijk vertelt in radioprogramma 'Whatzz Up?' wat precies het doel was van de filter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Mobiliteit , politieke moed , mobiliteitsvisie , ochlocratie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni