Mondmaskerverplichting boven drempelwaarde geldt ook in parken en voor fietsers

© KH
| Eenmaal de besmettingsgraad in Brussel boven de 50 per 100.000 inwoners klimt, zullen ook fietsers het mondkapje moeten ombinden, ook over de neus (archiefbeeld)

De mondmaskerplicht die veralgemeend wordt als Brussel op weekbasis meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners telt, zal ook gelden in parken en andere groenruimten, en voor fietsers. Enkel bouwvakkers, intensieve sporters en mensen met een medisch attest worden vrijgesteld.

Dat meldt de woordvoerster van Brussels minister-president Vervoort (PS), Zeynep Balci, na navraag door BRUZZ. Vandaag zijn mondmaskers in meerdere Brusselse gemeenten in drukke (winkel)straten al verplicht, maar niet over het hele grondgebied.

"Als de drempelwaarde eenmaal wordt bereikt, geldt de mondmaskerplicht overal in de publieke ruimte, zonder uitzondering. Dus ook als je alleen in park of bos wandelt", legt Balci uit.

Ook fietsers ontsnappen niet aan de verplichting, mocht het zover komen. "Gewoon fietsen wordt gezien als een verplaatsing, en daarvoor is een mondkapje ook verplicht. Uitzonderingen zijn er alleen voor mensen die op bouwwerven aan de slag zijn, joggers, en mensen die sportief fietsen, met een koersfiets."

"Mensen die om gezondheidsredenen geen mondkapje kunnen dragen, vragen we een plastic gezichtsvizier aan te doen."

Momenteel zijn er in Brussel 38 gevallen per 100.000 inwoners op weekbasis. Balci roept de bevolking nog op om "zich solidair te gedragen, zodat we kunnen vermijden dat die drempel van 50 bereikt wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?