Motorrijder die zondag in Belliardtunnel controle over stuur verloor, is overleden

CL
© BRUZZ
04/08/2022

De 29-jarige motorrijder die zondagnamiddag onderuit ging in de Belliardtunnel, is in het ziekenhuis bezweken aan zijn verwondingen. Dat nieuws wordt bevestigd door het Brusselse parket. Vermoedelijk verloor hij in een bocht de controle over het stuur.

De Belliardtunnel is niet de gemakkelijkste tunnel om in te navigeren. De tunnel heeft een scherpe S-bocht, kort nadien gevolgd door een splitsing tussen de richtingen E40 en Tervuren. “Iedereen rijdt er standaard te snel waardoor de auto’s in de bochten niet altijd in hun rijvak blijven,” aldus de fanatieke motorrijder Jan Brughmans, die de Brusselse tunnels dagelijks neemt van en naar zijn werk.

Volgens onderzoeksdirecteur Michel Martens van FEBIAC, de federatie van de bedrijven van de Belgische auto- en tweewielerindustrie, komt dit door de ongeloofwaardigheid van de snelheidsbeperkingen in Brussel.

"In platte tunnels waar voetgangers of fietsers niet toegelaten zijn, zou men makkelijk 90 km per uur kunnen rijden. Maar in Brussel is het overal maximum 50 km/u. Veel mensen accepteren dit niet meer, en rijden daarom ook snel op plaatsen waar het effectief nodig is om trager te rijden,” klinkt het bij Martens.

belliardtunnel.jpeg

Een tweede probleem, zeggen kenners, is de signalisatie in de tunnel. Wie tegelijk het drukke verkeer en de signalisatieborden in de gaten moet houden, staat voor een welhaast onmogelijke taak. . “Tegelijkertijd is het niet evident om én de S-bocht én de snelheidslimieten én de splitsing op zo'n korte rijafstand aan chauffeurs duidelijk te maken.” zegt Martens.

Toch gebeuren er opmerkelijk minder ongevallen in de Belliardtunnel dan op andere plaatsen in Brussel. Over de periode van 2012 tot 2021 raakten 6 weggebruikers gewond in deze tunnel. “Dit aantal is erg laag, zeker als je weet dat er ontzettend veel verkeer door deze tunnel stroomt,” aldus Stef Willems, woordvoerder Verkeersveiligheid bij VIAS.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Belliardtunnel, ongeval, motorrijder, Vias

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni