Nieuw coronafietspad op Lambermontlaan eind deze week klaar

GR
© BRUZZ
06/07/2020

Op de Lambermontlaan in Schaarbeek zijn de werkzaamheden gestart voor de aanleg van een nieuw fietspad. Staduitwaarts verdwijnt daarvoor een autorijstrook. Dat moet fietsers meer ruimte bieden in de uitweg uit de coronacrisis. Schaarbeeks burgemeester Cécile Jodogne (Défi) was eerst gekant tegen het initiatief, maar schaart zich nu toch achter het plan. "Tijdens een overleg zijn er oplossingen gevonden voor mogelijke gevaarlijke situaties die zouden kunnen ontstaan."

Stippellijnen op de Lambermontlaan kondigen van aan de Louis Bertrandlaan tot de Max Roosstraat de komst van een nieuw, voorlopig, tijdelijk fietspad aan. De extra fietsstrook werd eind vorige maand voorgesteld door het kabinet van mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) en maakt deel uit van het plan om 40 kilometer extra fietspad aan te leggen in de uitweg uit de coronacrisis.

'Nooit conflict geweest'

Burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi) zag de komst van een nieuwe fietspad in zijn oorspronkelijke vorm niet zitten. "Te gevaarlijk," vond ze, maar na overleg met de minister schaart ze zich nu toch volledig achter het initiatief.

"Er is nooit sprake geweest van een conflict, maar op bepaalde kruispunten zouden er in zijn originele vorm gevaarlijke situaties ontstaan. In overleg met de minister is er daarvoor een oplossing gevonden." Zo zullen er langs het fietspad onder meer betonblokken staan die voor een duidelijke afscheiding zorgen. Er wordt ook gespeeld met het idee om een aantal parkeerplaatsen te schrappen indien de veiligheid van de fietsters niet gegarandeerd zou kunnen worden.

'Geen extra files'

Mobiliteitsorganisatie Touring uitte al heel wat kritiek op de aanleg van het nieuwe 'coronafietspad'. Doordat er voor de fietsstrook een autorijstrook moet sneuvelen, vreest de instantie dat er voor de verkeerslichten een bottleneck zal ontstaan met langere wachttijden voor automobilisten.

Maar volgens Van den Brandt zal dat niet het geval zijn. "Geen enkele wagen zal onderweg naar zijn bestemming vertraging oplopen. Verkeerstechnici wijzen erop dat de wachtrijen voor een rood licht zich zullen uitstrekken, maar dat dit geen invloed zal hebben op de wachttijd."

'Eventueel permanent na positieve evaluatie'

Eind deze week zouden de werkzaamheden afgerond moeten zijn en het fietspad klaar zijn voor gebruik. Het gewest koos voor een tijdelijk fietspad omdat het niet mogelijk was om op zo'n korte termijn de nodige vergunningen te bekomen voor een definitieve verkeerswijziging. Of daar na de zomer wel een aanvraag voor volgt, valt af te wachten.

"We gaan de situatie op de voet volgen. Als we merken dat het fietspad zijn vruchten afwerpt en er geen bijkomende problemen opduiken, dan zal er zeker nagedacht worden om dit permanent te maken," aldus Van den Brandt nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie