Nieuw recordjaar voor Cambio

Wagen van het autodeelsysteem Cambio in Brussel Wagen van het autodeelsysteem Cambio in Brussel
© PhotoNews
| Wagen van het autodeelsysteem Cambio in Brussel.
© PhotoNews
| Wagen van het autodeelsysteem Cambio in Brussel.

Het autodeelsysteem Cambio heeft er een nieuw recordjaar opzitten. Het aantal gebruikers in België ging voorbij de 60.000 en het aantal wagens rondde de kaap van 2.000. Dat werd donderdag vernomen bij Cambio.

Het aantal gebruikers nam tijdens het jaar 2022 toe met 9.000, tot zowat 63.000 op het einde van het jaar. Dat is een toename met 16 procent. Het aantal ritten steeg in dezelfde ordegrootte, tot ruim 792.000. De Cambio-vloot breidde uit van 1.800 naar 2.100 deelwagens.

'Delen in tijden van crisis'

Cambio rekent dat elke deelwagen circa vijftien privévoertuigen vervangt, wat betekent dat er dankzij het autodeelsysteem vorig jaar 31.500 auto's minder op de weg zouden zijn geweest. "2022 was nog beter dan 2021, dat al een recordjaar was", zegt Frédéric Van Malleghem, directeur van Cambio in Brussel.

Volgens hem is het succes het gevolg van "de energiecrisis en meer bepaald van de toeleveringsproblemen en de duidelijke toegenomen kosten van wagens. In periodes van crisis is delen een duidelijke oplossing", voegt hij meer algemeen toe.

Meer elektrische wagens

Ook voor 2023 en 2024 is Van Malleghem optimistisch. Cambio verwacht over heel België een verdere groei van zowat 15 procent. Een van de uitdagingen voor het bedrijf is om meer elektrische wagens te integreren in de vloot.

Cambio werd in mei 2002 gelanceerd in België. Het systeem werkt met auto's die dag en nacht klaar staan op vaste plaatsen in verschillende steden. De gebruiker betaalt een vast bedrag per maand, aangevuld met een bedrag per gebruik (op basis van tijdsduur en kilometers).

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?