Fietsbrug Jette (simulatiebeeld)

| Fietsersbrug Jette (simulatiebeeld)

Nieuwe fietsersbrug moet Jette en Ganshoren verbinden

Eva Christiaens
© BRUZZ
24/09/2019

De gemeente Jette gaat een voetgangers- en fietsersbrug aanleggen over de drukke Eugène Toussaintstraat. De brug komt ter hoogte van de Rivierendreef en wil een vlotte doorgang voorzien naar het station, de bibliotheek en het Koning Boudewijnpark.

Voor de bouw van de brug heeft Jette ruim 178.000 euro aan projectsteun gekregen van het Fonds Bikes in Brussels. Dat fonds komt van een anonieme weldoener die fietsprojecten in Brussel een duwtje in de rug wil geven. Het wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting.

“Fantastisch nieuws”, vindt schepen van Stadsaanleg Bernard Van Nuffel (Ecolo). “We waren hoe dan ook van plan om de brug te bouwen, want de verbinding wordt vandaag al dikwijls gebruikt door voetgangers.” Zij kunnen een trap nemen om de straat over te steken. Maar voor fietsers is er voorlopig enkel een steile helling naast de sporen. “Dat is een oude weg met kasseien, die ook niet praktisch is voor personen met een beperkte mobiliteit”, zegt Van Nuffel.

Uit een architectuurwedstrijd kwam het Brusselse bureau Árter als winnaar naar voren. Zij voorzien in een houten passerelle die vanuit de Rivierdreef rechtdoor loopt naar het cultureel centrum aan de overkant van de Toussaintstraat. Van daaruit is er al een fietspad tot aan het station van Jette.

Totaalproject

Onderaan de brug wordt het voetpad ook verhoogd zodat de helling minder steil is. De bushalte Koning Boudewijn verhuist van vijftig meter verderop naar pal onder de brug, zodat de passerelle meteen een totaalproject wordt. “Het is dan ook een belangrijke verbindingsweg voor bewoners van de Tuinwijk in Ganshoren”, zegt schepen Van Nuffel. “En met de bouw van twee nieuwe appartementsgebouwen in de wijk gaan we nog meer bewoners zien toekomen.”

Fietsbrug Jette simulatiebeeld bovenaanzicht

| Onder de nieuwe passerelle worden de voetpaden heraangelegd (simulatiebeeld, bovenaanzicht)

De gemeente moet wel nog een bouwvergunning aanvragen bij het Gewest. Het dossier zou eind oktober worden ingediend. Als alles goed gaat, hopen ze in augustus volgend jaar met de werken te starten. De brug kost in totaal ongeveer 330.000 euro, waarvan 178.000 euro door het Fonds betaald wordt en de rest door de gemeente Jette.

Behalve de fietsbrug in Jette krijgen nog drie andere fietsprojecten steun van het Fonds Bikes in Brussels. Er komen ook 50 extra fietsboxen in Schaarbeek, twintig nieuwe fietsstraten in Sint-Gillis en een fietsenstalling aan de hockey- en tennisclub in Ukkel.

De Eugène Toussaintstraat met en zonder fietsbrug.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Mobiliteit , fietsbrug , fietsersbrug , Arter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni