| Volgens buurtbewoners staan de flitspalen op de Haachtsesteenweg ter hoogte van de Voltairelaan te dicht bij een verkeersdrempel. "Hier moeten bestuurders automatisch al vertragen."

Nieuwe flitspalen Haachtsesteenweg in werking

EDB
© BRUZZ
05/04/2019

Op vrijdagmiddag werden de nieuwe flitspalen op de Haachtsesteenweg ter hoogte van de Voltairelaan en de Schaarbeeksehaardstraat ingehuldigd. Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) reageert op de kritiek die bewoners uitten op de locatie voor die flitspalen. "Dit was geen nattevingerwerk."

De twee nieuwe flitspalen ter hoogte van de Voltairelaan werden in de buurt van een verkeersdrempel geplaatst. Een plaats waar bestuurders automatisch al trager rijden, vinden enkele buurtbewoners. "Heeft dat wel zin?"

Toch is het volgens Debaets noodzakelijk dat de flitspalen precies daar staan. "De keuze voor deze locatie was geen nattevingerwerk. Volgens onderzoek van verkeersexperten is het erg zinvol om die camera's hier te plaatsen: het is een schoolomgeving en het is een plek waar heel wat bestuurders aan hoge snelheden rechts afslaan om op het plein te gaan joyriden," vertelt ze aan BRUZZ.

Volgens haar woordvoerder Eric Laureys is het kruispunt met de Voltairelaan bovendien de plaats waar de Haachtsesteenweg tot hiertoe het grootste aantal verkeersslachtoffers heeft gekend. "Sinds 2015 vielen daar al tien slachtoffers," aldus Laureys. "Bovendien is de verkeersdrempel er te laag."

Het kruispunt met de Schaarbeeksehaardstraat - dat ook twee nieuwe flitspalen kreeg - staat met zes slachtoffers op de tweede plaats.

Defect

De nieuwe camera's moeten de veiligheid in de Haachtsesteenweg verhogen. Maar eerder deze week raakte bekend dat ruim een kwart van de flitspalen in het Brussels gewest vandaag niet functioneert. Aan de oorzaak zouden defecte meetlussen in het wegdek liggen.

"Ik weet niet waarom dat zo lang ongeweten was," aldus Debaets. "Maar we gaan nu nieuwe camera's aankopen die met een nieuwe techniek werken," aldus Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Haachtsesteenweg , Voltairelaan , Schaarbeeksehaardstraat , flitspaal , Bianca Debaets , Eric Laureys , verkeersdrempel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni