Nieuwe fresco's ingehuldigd aan halte Simonis

Tunnelkoker Vrijheidslaan. Simonis_fresco
© Brussel Mobiliteit
| Het fresco aan de tunnelkoker langs de Vrijheidslaan is van de kunstenaars Aline Quertin en Rocio Alvarez.
© Brussel Mobiliteit
| Het fresco aan de tunnelkoker langs de Vrijheidslaan is van de kunstenaars Aline Quertin en Rocio Alvarez.

Met twee kleurrijke fresco's ogen de tunnelkokers van (pre)metrostation Simonis in Koekelberg een stuk vrolijker. Na een participatietraject met de buurtbewoners konden de twee winnende laureaten aan hun nachtelijke schilderwerken beginnen.

De kunstenaars hebben de fresco's de afgelopen weken vooral via nachtwerk aangebracht. De twee winnende ontwerpen zijn gekozen uit in totaal 33 inzendingen. Brussel Mobiliteit en de MIVB hadden al enkele maanden geleden een oproep gedaan naar projecten om de tunnelkokers op te fleuren. Een jury en de buurtbewoners konden beslissen over de laureaten. In totaal zijn zo 4.500 stemmen uitgebracht, zowel door omwonenden als door gebruikers van het openbaar vervoer.

Het ene fresco bevindt zich langs de Vrijheidslaan, waar kunstenaars Aline Quertin en Rocio Alvarez een galerij van verschillende dieren hebben geschilderd. "De tunnelkoker is een soort snijlijn in de bodem en dit gaf ons zin om de verbeelding van het publiek aan te spreken door een voorstel te doen van wat zich onder het Elisabethpark zou kunnen bevinden", zeggen de kunstenaars. "Het is een voorstelling van dieren die we, met een beetje verbeelding, zouden kunnen tegenkomen in het park. De bomen er vlak boven maken deel uit van deze compositie."

(Lees verder onder de foto)

Fresco Simonis vrijheidslaan_Quertain Alvarez
© Brussel Mobiliteit
| Het fresco werd vooral 's nachts aangebracht in de tunnelkoker.

De andere tunnelkoker, in de Jetselaan, werd aangepakt door de kunstenaarscollectieven Tavu en Atelier Louves. Het is een lichtblauw ontwerp geworden met verschillende deuren, trappen en planten op geschilderd. "Met dit project wilden we het belang van de verschillende gezichtspunten en de blik van elk individu benadrukken. Afhankelijk van waar de kijker zich bevindt of hoe verder hij vordert in de tunnel, krijgt hij een ander blikveld", leggen de kunstenaars uit. "De muur opent zich, delen van de muur richten zich op als een deur naar de buitenwereld. De perspectieven en openingen naar een meer organische, plantaardige en menselijke wereld zet de kijker ertoe aan anders te kijken naar de meer essentiële elementen."

Zowel Brussel minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) als Koekelbergs burgemeester Ahmed Laaouej (PS) zijn opgetogen over het project. "Door haar aanwezigheid draagt kunst bij bij tot vereniging, beschouwing en de verfraaiing van de openbare ruimte", aldus Laaouej.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?