Nieuwe nachttreinen moeten in 2022 Brussel met Praag en Berlijn verbinden

Zoom nachttrein BRUZZ ACTUA 1679 Zoom nachttrein BRUZZ ACTUA 1679
© Shutterstock
| Nieuwe nachttreinverbinding tussen Brussel en Praag in de maak
© Shutterstock
| Nieuwe nachttreinverbinding tussen Brussel en Praag in de maak
Updated: 06-04-2021 - 14:48

Een nieuwe nachttrein moet vanaf de lente van 2022 Brussel verbinden met Praag via Amsterdam, Berlijn en Dresden. Reizigers die in de vroege avond opstappen in Brussel, komen 's ochtends aan in de Tsjechische hoofdstad, zo kondigen initiatiefnemers European Sleeper en RegioJet aan. En met de Moonlight Express staat er nog een nachtelijke verbinding in de steigers tussen Brussel en Berlijn.

Vorige maand raakte bekend dat twee Nederlandse particulieren met hun initiatief European Sleeper een nachttrein vanuit Amsterdam en Brussel in de steigers aan het zetten zijn. Nu zijn ook de bestemmingen en de partner bekend. European Sleeper gaat in zee met RegioJet, een private spoor- en busmaatschappij uit Tsjechië.

"De lancering van de nieuwe verbinding is gepland in 2022", klinkt het in een persbericht. April is nog steeds de streefdatum, maar het zou bijvoorbeeld ook maart of mei kunnen zijn. "De trein zal in de vroege avond in Praag vertrekken om dan via Dresden en Berlijn naar Amsterdam te rijden. Eindigen doet die in Brussel, waar hij 's ochtends aankomt, ideaal voor vergaderingen met bijvoorbeeld de EU-instellingen."

Zitplaatsen en slaapcoupés

"De terugreis vat in de vooravond aan in Brussel en stopt in Amsterdam op de weg naar Berlijn, Dresden en Praag. Ook daar komt de trein 's ochtends aan op een praktisch tijdstip." Er zullen zowel gewone zitjes zijn, als slaapcompartimenten. Aan boord zal de reiziger diensten als gratis internet en gratis koffie aangeboden krijgen.

De partners hebben er alle vertrouwen in dat de trein er effectief zal komen. "'Die komt er gewoon, het is realistisch", zegt Chris Engelsman van European Sleeper.

"Waarschijnlijk gaan we in april, in ieder geval het voorjaar, beginnen. Eerst met drie treinen per week, maar het is de bedoeling om rond de zomer op te schalen naar een dagelijkse verbinding", zegt hij. Over de tarieven is nog geen duidelijkheid, al zullen ze marktconform zijn. Het doel is om scherp te concurreren met het vliegtuig, heet dat.

Moonlight Express

De European Sleeper is niet de enige nachttrein die erbij komt. De Moonlight Express moet vanaf april 2022 per jaar 100.000 reizigers vervoeren tussen Brussel en Berlijn, met een tussenstop in Luik. Het initiatief komt van Louis Lammertyn en Louis De Jaeger. Die laatste ontpopte zich bij wijze van 1 aprilgrap al tot minister van Geluk, en wil nu met de Moonlight Express ook de magie van de treinreis een boost geven.

"Op vakantie gaan met het vliegtuig bezorgt iedereen vooral veel stress. Er wordt daarbij ook te weinig genoten van de reis op zich. De nachttrein moet de beleving van aangenaam en ecologisch verantwoord reizen terugbrengen. Reizen met de nachttrein is een sociaal gebeuren. Zo leer je bijvoorbeeld nieuwe mensen kennen in de barwagon. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit van de reis op zich enorm toeneemt. Het gaat om zoveel meer dan enkel een verplaatsing tussen punt A en punt B," legt De Jaeger uit.

Tickets voor een bed in een gedeelde coupé starten vanaf 49 euro per persoon. De Jaeger en Lammertyn hebben ook plannen om België te verbinden met het Zuiden van Frankrijk en Barcelona. "Zo kan Brussel verder uitgebreid worden als internationale treinhub met verschillende aanbieders. De eerste reis wordt alvast een uniek première-evenement met optredens," aldus De Jaeger nog, die voor hun project informatie uitwisselen met de collega's van de European Sleeper.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?