Nieuwe stap tariefintegratie openbaar vervoer in en rond Brussel

© Radio 2

JUMP+ en MTB+. zijn de twee nieuwe formules voor reizigers op het openbaar vervoer in en rond Brussel. Daarmee krijgen gebruikers toegang tot de voertuigen van de vier operatoren (NMBS, TEC, De Lijn en MIVB) in een een straal van 11,5 kilometer rond de Grote Markt. Dat meldt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

De plannen om de vervoersbewijzen en tarieven van de vervoersmaatschappijen in Brussel beter op elkaar af te stemmen, liggen al jaren op tafel. Er bestaan ondertussen al drie soorten geïntegreerde vervoersbewijzen: het MTB-abonnement, JUMP-tickets en de 10-rittenkaart.


Probleem is wel dat de tariefzone Brussel voor elk van de vier operatoren verschillend is - al opereren ze samen in het hele Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Nu is er afgesproken om twee nieuwe geïntegreerde formules aan te bieden: Jump+ en MTB+.

Die formules zijn iets duurder. Zo kosten 10 ritten in JUMP+ 15 euro (in plaats van 14 euro voor de gewone 10 JUMP ritten), en kost een MTB+-maandabonnement 74 euro (in plaats van 55,5 euro). Maar ze zijn wél geldig bij alle vier vervoersmaatschappijen, in een straal van 11,5 kilometer rond de Grote Markt van Brussel. (met uitzondering van de dienst naar en van Brussels Airport).


Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters spreekt van "een goed voorbeeld van tariefintegratie". Volgens haar kan dit soort oplossingen ook helpen "om ervoor te zorgen dat er een verschuiving komt in de vervoerswijze-keuze in de Vlaamse Rand, zodat de helft van alle verplaatsingen met duurzame vervoersmiddelen gebeuren".


Voor de reizigers die in deze zone wonen, hebben de nieuwe formules vooral een voordeel als men een abonnement heeft van twee of meer vervoerders. Voor kaart- of ticketreizigers zal vooral het gebruiksgemak toenemen, omdat zij met één vervoersbewijs alle vervoersmiddelen kunnen gebruiken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?