Het treinstation van Anderlecht

Nieuwe trein voor traject Brussel-Amsterdam vervoert voor het eerst reizigers

© Belga
19/04/2023

De Nederlandse spoorwegmaatschappij NS heeft woensdag voor het eerst reizigers vervoerd met een nieuwe trein die later ook zal worden ingezet op de verbinding tussen Brussel en Amsterdam. Dat heeft NS gemeld in een persbericht.

De spoorwegmaatschappij noemt het debuut van de nieuwe Intercity (type ICNG), tussen Amsterdam en Rotterdam, een "generale repetitie".

"Door daadwerkelijk met reizigers in de dienstregeling te rijden, test NS hoe de trein in de praktijk presteert. Op basis hiervan kan fabrikant Alstom kinderziektes oplossen en verdere verbeteringen doorvoeren", luidt het in een persbericht.

NS heeft 99 exemplaren besteld van de ICNG-trein, die tot 200 kilometer per uur kan rijden. Twintig ervan zullen ook in België mogen rijden en zullen worden ingezet op de verbinding Brussel-Amsterdam (de Intercity Brussel of ook wel Benelux-trein genoemd). "Naar verwachting kunnen we in de loop van 2024 starten met testen in de dienstregeling en kunnen de eerste reizigers dan instappen, net zoals vandaag in Nederland", zegt een woordvoerster van NS..

De nieuwe treinen kunnen sneller rijden dan de huidige treinen tussen Nederland en België, die 160 kilometer per uur halen. Dat zou moeten helpen om de reistijd tussen Amsterdam en Brussel met een half uur te verminderen, zo was eerder al gezegd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni