De hoofdingang van het Zuidstation langs de Europaesplanade

| De hoofdingang van het Zuidstation langs de Europaesplanade.

Nog meer plannen voor treinen tussen Amsterdam en Parijs, met stops in Brussel

© Belga
12/06/2023

Nog een vervoersmaatschappij heeft zich aangemeld om met treinen te gaan rijden tussen Amsterdam en Parijs. Na Arriva vorige week, was het maandag de beurt aan Qbuzz om dergelijke plannen aan te kondigen. Bij beide maatschappijen zouden de treinen onderweg halt houden in Antwerpen en Brussel.

Qbuzz mikt op januari 2027 voor de opstart van de verbinding Amsterdam-Parijs, zo staat in de aanvraag die werd ingediend bij de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM). In de aanvraag is sprake van zeven ritten in beide richtingen per dag, met onderweg stops in Schiphol en Rotterdam in Nederland, en in België in Antwerpen en Brussel. Qbuzz zou op de verbinding de hogesnelheidstrein Frecciarossa 1000 inzetten.

De vervoersmaatschappij, momenteel een relatief kleine speler in Nederland, heeft ook plannen voor verbindingen Amsterdam-Berlijn en Amsterdam-Eindhoven. De vervoersmaatschappij is een dochterbedrijf van de Italiaanse spoorwegen Ferrovie dello Stato Italiane. Voor de plannen heeft Qbuzz naar eigen zeggen 200 miljoen euro gereserveerd.

Ook Arriva wil naar Brussel

Vorige week kondigde Arriva, dat net als Qbuzz al regionaal openbaar vervoer verzorgt in Nederland, plannen aan om vanaf juni 2026 elke dag een trein te laten rijden tussen Groningen en Parijs, met onderweg stops in onder meer Amsterdam, Antwerpen en Brussel. Arriva is onderdeel van de Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn.

De maatschappijen kondigen de plannen nu al aan, omdat de Nederlandse overheid heeft aangegeven de internationale spoorverbindingen onderdeel te willen maken van het hoofdrailnet, tenzij er tijdig andere aanvragen zouden komen. De concessie voor het hoofdrailnet zou ze aan de Nederlandse Spoorwegen (NS) willen gunnen, waardoor dat spoorbedrijf de belangrijkste verbindingen ook na 2025 zou mogen blijven verzorgen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni