Metro-reizigers in Brussel MIVB STIB openbaar vervoer mobiliteit
© PhotoNews | Metroreizigers in Brussel

Omikron treft MIVB: minder metro's vanaf maandag

© Belga
26/01/2022

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB moet, net zoals eerder ook al de NMBS en De Lijn, haar aanbod verminderen door personeelsuitval. Die wordt veroorzaakt door het coronavirus. De hinder zal vanaf maandag 31 januari voelbaar zijn, maar enkel op het metronet. Het bus- en tramnet blijft volledig bediend.

De afgelopen dagen steeg het ziekteverzuim bij het MIVB-personeel. Het metroverkeer is getroffen doordat er een uitval is van bestuurders en onderhoudspersoneel.

Op de vier metrolijnen wordt het aanbod daardoor vanaf maandag bijgestuurd. Concreet daalt de frequentie op de metrolijnen van 5 naar 6 minuten op de uiteinden van de lijnen. Dat betekent dat de metro op het gemeenschappelijke, centrale gedeelte, om de 3 minuten langskomt in plaats van om de 2,5 minuten.

Beperkte hinder

Doordat de reizigersaantallen momenteel lager liggen dan normaal, zou dit normaal niet leiden tot overvolle voertuigen. De hinder moet daardoor beperkt blijven voor de reizigers.

"Tijdens de ochtendspits zijn de metrostellen momenteel voor minder dan 60 procent gevuld en tijdens de avondspits, die iets langer is, bedraagt het reizigersaantal 64 procent. De reizigersaantallen zijn meer gespreid doorheen de dag dan voor de pandemie," meldt de MIVB.

Voor het tram- en busverkeer verandert er niets. Dat aanbod blijft 100 procent behouden.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie