Ondanks investeringen is veiligheid 'acuut probleem' op luchthaven

De politievakbonden klagen het 'acute veiligheidsprobleem' op de luchthaven van Zaventem aan. Ze spreken over een personeelstekort en gebrekkige infrastructuur. Binnenlandse Zaken ontkent dat er een probleem is.

Te weinig agenten, verouderde infrastructuur en een resem technische defecten aan de infrastructuur die wel vernieuwd is. De politiebonden klagen in het weekblad Knack over wat zij het 'acute veiligheidsprobleem' op de luchthaven noemen.

Ook binnen de luchthavendiensten klinkt eenzelfde geluid. "Het beleid wil en belooft veel, maar er komt weinig van terecht," klinkt het streng in de krant De Standaard.

Na de aanslagen van 22 maart is er wel geïnvesteerd in de veiligheidsstructuren van de luchthaven. Er kwam nieuw personeel, maar dat was volgens de bonden te onervaren. Er kwamen ook nieuwe veiligheidspoortjes, maar die blijven haperen. De politie heeft de fabrikant al in gebreke gesteld.

'Nergens zo veel geïnvesteerd'

Binnenlandse Zaken weerlegt dat er een probleem is. "Er is zelfs nergens anders in ons land zo veel geïnvesteerd in veiligheid als op die plek," klinkt het. Het veiligheidsplan wordt uitgerold, klinkt het bij BiZa, maar het ministerie geeft ook toe dat het allemaal sneller kan.

"Wij zouden het zelf ook wel sneller willen, maar het is nu eenmaal zo dat je niet vandaag kunt beslissen om morgen iets te kopen. Zo werkt dat niet bij de overheid," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?