Ondanks lockdown nog steeds 538 ongevallen met voetgangers in Brussel

© Peter Dhondt-BRUZZ
| Een voetganger steekt de Haachtsesteenweg over op een zebrapad in Schaarbeek.

Tijdens de eerste negen maanden van 2020 telde het Brussels Gewest 538 ongevallen waarbij voetgangers waren betrokken. Dat blijkt uit cijfers van Elke Van den Brandt (Groen) in antwoord op parlementslid Sadik Köksal (Défi).

In de Commissie Mobiliteit bleek dat het aantal ongevallen met voetgangers in Brussel afneemt, maar dat kan te maken hebben met de lockdown en het toegenomen telewerken waardoor er minder auto’s op de baan zijn. Dat schrijft La Capitale.

Minister Van den Brandt (Groen) legt uit dat verschillende gemeentes vorig jaar subsidies hebben aangevraagd om de voetgangersinfrastructuur te verbeteren. Het gaat om Jette, Molenbeek, Schaarbeek, Ukkel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe.

“Enkel Molenbeek en Sint-Pieters-Woluwe hebben de subsidies niet ontvangen. Voor het project van Molenbeek werd een stedenbouwkundige vergunning geweigerd en in Sint-Pieters-Woluwe lopen de discussies om het project te verbeteren, maar beiden kunnen in 2021 opnieuw een subsidieaanvraag indienen”, zegt Van den Brandt.

"GoodMove vergeet voetgangers"

Volgens parlementslid Koksal ligt de focus in het GoodMove-plan te veel op fietsers: “Het woord ‘voetganger’ komt 53 keer voor en het woord ‘fietser’ 85 keer. Ik heb het gevoel dat voetgangers de vergeten mensen zijn in het Brusselse mobiliteitsbeleid.”

Er wordt ook te weinig gedaan voor de Brusselse voetgangers met beperkte mobiliteit, vindt Koksal. “Dat is nochtans 30 procent van de voetgangers in het Brusselse Gewest.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?