| Ella Petnichenko stierf op 2 november na een aanrijding met een tram in Vorst.

Onderzoek dodelijke tramaanrijding heropend: 'Nooit geloofd in zelfdoding'

Eva Christiaens
© BRUZZ
17/11/2021

Het parket van Brussel heropent het dossier rond de aanrijding van Ella Petnichenko, de voetgangster die op 2 november overleed in Vorst. Haar dood werd eerst beschouwd als zelfdoding, maar de familie ging daar niet mee akkoord. "Ella was op weg om haar dromen te bereiken. Ze zou niet zomaar uit het leven stappen."

De dood van de 28-jarige Petnichenko was door het parket aanvankelijk geklasseerd als zelfdoding. Op dinsdagavond 2 november stak de jonge vrouw de Van Volxemlaan in Vorst over ter hoogte van halte Union, waar zij werd aangereden door tram 82. Ze overleed ter plaatse.

Volgens het eerste onderzoek van het parket bevond de vrouw zich al op de tramsporen toen de tram passeerde. Maar de entourage van Petnichenko gelooft niet in zelfdoding. “Ella was een jonge, heel dynamische vrouw. Iedereen geloofde in haar”, vertelt haar pleegmoeder Félicienne Rogister uit Luik. De Oekraïense Petnichenko kwam naar België om een operacarrière uit te bouwen. “Ze was aan het repeteren voor een nieuwe opera in Duitsland en ze haalde stilaan goede contracten binnen. Ze was haar droom aan het bereiken. Nee, ze zou niet zomaar uit het leven stappen.”

Het pleeggezin hamerde de voorbije twee weken op bijkomend onderzoek. Het Brussels parket bevestigt nu dat het dossier heropstart. "Het onderzoek is lopende", aldus woordvoerder Willemien Baert. “Het dossier wordt overgenomen door onze afdeling politieparket. Het wordt als een dodelijk ongeval beschouwd.”

Operatalent

Ella Petnichenko werd geboren in Oekraïne en kwam voor het eerst naar België in 2017, toen ze deelnam aan een benefietconcert van de Rotaryclub in Luik. Dat concert was mee georganiseerd door Félicienne Rogister en haar man. “Wij hebben haar toen ontvangen in ons huis samen met een andere muzikant. We hadden een goed gevoel bij haar. Nadien heeft ze ons gevraagd om langer te kunnen blijven”, zegt Rogister.

Petnichenko had op dat moment al een diploma als leerkracht Engels en een master in de zangkunst op zak. Ze ging voortstuderen in Luik en bleef nog eens zes maanden bij de Rogisters.

"Ella ging voor mij naar de kruidenier. Ze had mijn bankkaart nog op zak tijdens het ongeval"

Olivier Roberti, zangcoach

Op het moment van haar ongeval pendelde Petnichenko tussen Luik, Luxemburg en Brussel. Ze zou die dinsdag overnachten bij een van haar zangcoaches in Vorst, waar ze een logeerkamer en een eigen huissleutel had.

“Ella is die dinsdag rond 12 uur bij mij aangekomen en ze zou de volgende dag weer vertrekken”, vertelt haar zangcoach Olivier Roberti uit Vorst. “Ik heb onlangs een operatie gehad en kon mijn eigen boodschappen niet doen. Zij ging voor mij naar de kruidenier rond 18.55 uur. Ze had mijn bankkaart nog op zak tijdens het ongeval.” Omwille van die praktische opdracht gelooft ook Roberti niet in zelfdoding. "Bovendien was ze zeer orthodox gelovig", zegt hij.

Meer getuigenissen

De muziekleraar en het pleeggezin hebben nu samen een advocaat onder de arm genomen. Zij willen dat het parket extra getuigenissen verzamelt.

“Wij kennen drie getuigen die het ongeval niet zelf hebben zien gebeuren, maar wel de klap en haar gil hebben gehoord”, vertelt Félicienne Rogister. “Zij vertellen ons dat ze een kreet van paniek hoorden. Dat wil zeggen dat Ella verrast was toen de tram haar aanreed. Maar de politie heeft na het ongeval enkel de chauffeur en een dame op de tram ondervraagd. Er is ook geen verkeersexpert ter plaatse geweest om de snelheid van de tram te onderzoeken. Dat vinden wij bizar."

"Degelijk onderzoek is niet alleen belangrijk voor Ella, maar ook om zoiets in de toekomst te vermijden"

Pieter Fannes, Heroes for Zero

De politie heeft wel een derde getuigenis, namelijk die van muziekcoach Olivier Roberti. Daarvan is een pv opgesteld. In het nieuwe onderzoek volgt nog een technische analyse, belooft het parket. “Er werd een verkeersdeskundige aangesteld om de omstandigheden van het ongeval te bestuderen", zegt parketwoordvoerder Baert.

"De plaats van het ongeval staat bekend als een gevaarlijke oversteekplaats. Die ligt een tiental meter naast een bestaand zebrapad en er is geen licht in het donker", zegt ook Pieter Fannes van burgerbeweging Heroes for Zero, die ijvert voor nul verkeersdoden. "Een vijftal mensen heeft dat bij ons gemeld. Wij hebben het gevoel dat er onvoldoende onderzoek is gebeurd. Nochtans is dat belangrijk voor Ella, maar ook om zoiets in de toekomst te vermijden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Mobiliteit , Ella Petnichenko , dodelijke aanrijding , tramongeval , Van Volxemlaan , heroes for zero , Pieter Fannes , verkeersslachtoffers

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni