Online snelcursus moet tekort aan Nederlandstalige rij-instructeurs verhelpen

Brussel telt vandaag te weinig Nederlandstalige rij-instructeurs. Een online snelcursus Nederlands voor instructeurs moet dat tekort helpen wegwerken.

Het tekort aan Nederlandstalige rij-instructeurs in Brussel is al langer gekend. Wie in de hoofdstad een Nederlandstalige rijopleiding wil volgen, is er vaak aan voor de moeite en moet daarvoor soms zelfs naar Vlaanderen trekken. Een volledig Nederlandstalige rijschool is er bijvoorbeeld niet. Het Gewest kondigde daarom eind 2016 al aan een snelcursus Nederlands voor Franstalige rij-instructeurs aan te bieden. Die is er nu.

Via het portaal ‘NL@City’ kunnen rij-instructeurs zich laten onderdompelen in hun vakjargon, maar dan vertaald naar het Nederlands. Lesgevers vinden er onder meer een woordenlijst (Clignoter? Dat is natuurlijk gewoon knipperen) en meer dan 160 oefeningen.

De cursus werd uitgewerkt door het Brusselse Huis van het Nederlands. Die bood in het verleden ook al gelijkaardige – gratis – digitale cursussen aan voor loketbedienden en ziekenhuispersoneel. Het portaal waarop de cursussen verschijnen, werd trouwens in een nieuw jasje gestoken. De website is nu ook toegankelijk op tablet en smartphone, en is naar verluidt gebruiksvriendelijker.

Voor de nieuwe cursus maakte staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) 60.000 euro vrij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?