Oppositie steigert over steun van Stad voor verbreding Ring: ‘Waanzin’

© BRUZZ
| Bart Dhondt (Groen) en Marie Nagy (Défi) zitten wel op dezelfde lijn als het over de verbreding van de Ring gaat.

“Waanzin”, noemt Ecolo-Groen het dat de Stad Brussel bij monde van schepen van Mobiliteit (Els Ampe) de verbreding van de Ring steunt. Ook Défi wil dat burgemeester Close zich alsnog achter het negatieve advies van Jette en Vorst schaart. “Dit verbreekt de solidariteit met de andere Brusselse gemeenten.”

Ook de Stad Brussel heeft een advies ingediend rond de verbreding van de Ring die de Vlaamse overheid wil realiseren. In dat advies staan weliswaar een paar eisen zoals betere fietsinfrastructuur en een veto tegen het afschaffen van bestaande op- en afritten, maar verder verwelkomt de Stad de verbreding van de Ring. Volgens schepen Els Ampe (Open VLD) blijkt uit simulaties dat die voor minder sluipverkeer zou zorgen, onder meer in de Lakense wijken.

Die uitspraken vallen niet in goede aarde bij de oppositie. “Een paar weken terug engageerde elke politieke partij zich, onder druk van heel wat bezorgde ouders, om iets te doen aan de slechte luchtkwaliteit in Brussel. Die ouders zijn nu even met vakantie en de maskers vallen af”, reageert Bart Dhondt van de Ecolo/Groen-fractie. Hij kan zich niet vinden in de analyse van Ampe. “Een verbreding van de Ring zal zorgen voor meer autoverkeer en een slechtere luchtkwaliteit. Je zorgt niet voor een betere luchtkwaliteit door de zwarte piet door te geven.”

bart dhondt BRUZZ ACTUA 1572

Ook gemeenteraadslid Marie Nagy (Défi) is verrast door het standpunt van het College. “De schepen steunt een oplossing uit het verleden. Er moet een globale analyse komen van het extra verkeer dat zo’n verbreding met zich mee zou brengen, in plaats van het enkel wijk per wijk te bekijken. We verwachten nu al grote verkeersopstoppingen met al die nieuwe stadsprojecten zoals Neo.” Nagy vindt ook dat de Stad zo de solidariteit verbreekt met de andere Brusselse gemeenten zoals Vorst en Jette, die zich resoluut tegen de verbreding van de Ring keren.

Geen consensus binnen gemeenten of gewest

Ook de groenen willen dat burgemeester Philippe Close (PS) zich achter het standpunt van de andere gemeenten schaart. Maar wat dat standpunt net zal zijn, is nog niet duidelijk. De Conferentie van Burgemeesters zoekt nog een consensus om zo eind augustus een advies in naam van alle 19 gemeenten naar de Werkvennootschap te sturen, dat de werken rond de Ring beheert. Jette en Vorst zijn zoals gezegd fervente tegenstanders, maar voor Etterbeek en dus ook de Stad Brussel staat de deur op een kier voor een verbreding van de Ring, mits enkele belangrijke voorwaarden.

Burgemeester Close laat in een korte reactie aan onze redactie weten dat hij zich vooral achter het standpunt van het Gewest wil scharen. Maar ook op dat niveau lijkt nog geen consensus over een eenduidig standpunt. Leefmilieu Brussel diende wel een advies in, maar vanuit de regering zelf is nog niets overgemaakt aan de Werkvennootschap. Het betreft een fase van niet-bindende adviezen, maar die moeten het project wel verder richting geven. "Een schande", noemde MR-fractieleider Vincent De Wolf het stilzwijgen van de regering in dit dossier.

Schoolstraten

De groenen vinden het overigens “hoog tijd” dat het Brusselse stadsbestuur maatregelen neemt die het autoverkeer op haar grondgebied verminderen. “Er moet werk gemaakt worden van de beloofde schoolstraten en het sluipverkeer moet uit onze wijken geband worden," zegt Dhondt. "In ieder geval hou ik mijn vrijdagochtenden in september vrij voor een FilterCafé Filtré (het schoolpoortprotest tegen de slechte luchtkwaliteit, red.), want ik heb er geen vertrouwen in. Maar wat kan je verwachten van een meerderheid die in haar eigen hypercentrum een Mini-Ring aanlegt?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?