Park van Laken wordt definitief autovrij

© google
| park van Laken

Het Park van Laken, dat nu al bijna een jaar afgesloten is met rommelige betonblokken, wordt definitief autovrij. “Het college heeft beslist de drie toegangen tot het park af te sluiten voor autoverkeer. Op die manier worden het Ossegempark en het Park van Laken een grote groene zone", zegt schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen).

Het Park van Laken, vlakbij het Atomium, is al sinds vorige zomer afgezet met rommelige betonblokken zodat er geen wagens meer kunnen passeren. Vroeger konden de auto’s via het park van de Madridlaan naar de Eeuwfeestlaan rijden, of omgekeerd. De vorige Brusselse schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) besloot enkele jaren geleden het park telkens in de zomervakantie af te sluiten voor verkeer.

Ook in de zomer van 2019 werden er betonblokken neergezet, maar die bleven na de vakantie liggen. Reden: de nieuwe schepen van Mobiliteit Bart Dhondt (Groen) wilde het park graag permanent afsluiten, ondermeer omdat sommige automobilisten de Dikkelindelaan en de Graaf Moens de Ferniglaan, de twee wegen door het park, voor een raceparcours aanzagen. De groenen moesten hier wel nog een politiek akkoord over sluiten met hun socialistische coalitiepartner.

Akkoord versneld door corona

Dat akkoord is er ondertussen, met dank aan de coronacrisis. “We waren er voor de crisis al mee bezig, maar hebben het er nu versneld doorgekregen,” zegt Dhondt. “Het college heeft beslist de drie toegangen tot het park af te sluiten voor autoverkeer. Op die manier worden het Ossegempark en het Park van Laken een grote groene zone.”

Volgens hem moet de beslissing niet meer voorgelegd worden aan de gemeenteraad. “Het college kan zelf beslissen om een weg autovrij te maken.”

Hoe de straten zullen afgesloten worden is nog niet duidelijk. “Het is wel de bedoeling om de betonblokken die er nu liggen, te vervangen door een andere fysieke barrière, een deftig systeem in elk geval. Waarbij we ermee rekening houden dat de politie van de hondenbrigade in het park nog door moet kunnen en dat er ook voor het Amerikaans theater een oplossing moet gevonden worden. In de voetgangerszone in het centrum wordt gewerkt met pasjes voor wie er echt met de auto moet zijn. Zoiets zou hier ook kunnen.”

Voor de zomer klaar

Ook de timing van de uitvoering ligt nog niet vast, zegt Dhondt. “Zo vlug mogelijk, maar de vraag om de publieke ruimte te herorganiseren is op dit moment heel hoog. Onze dienst wegenis is nu druk met de aanpassingen in de handelsassen. In elk geval moet het voor de zomer klaar zijn.”

Dhondt: “Vanwege de coronacrisis willen we ervoor zorgen dat de parken tegen de grote vakantie klaar zijn. Vele mensen moeten hun reisplannen wijzigen en houden een staycation. Daarom denken we er ook over om de parken te animeren en er kleine activiteiten te organiseren. Op een veilige manier, natuurlijk.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?