| A12 in Brussel (simulatiebeeld).

Peeters: 'Eenzijdig rijstroken op A12 afbouwen kan niet'

© Belga
01/12/2021

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) is niet te spreken over de plannen van haar Brusselse collega Elke Van den Brandt (Groen). Die wil de A12 omvormen tot een groene stadsboulevard met minder rijstroken. "Zonder meer eenzijdig rijstroken afbouwen, kan niet", zo antwoordde Peeters in het Vlaams Parlement.

Brussels minister van Van den Brandt deed eerder deze week haar plannen voor de A12 uit de doeken. Ook Brussels minister van Stedenbouw Pascal Smet (one.brussels) liet al verstaan dat hij zich niet meer kan vinden in een aantal wijzigingen die Van den Brandt volgens hem zonder overleg zou hebben doorgevoerd.

Ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is 'not amused'. Zij moest de plannen van haar Brusselse collega zelf in de krant lezen, zo zei Peeters woensdag in het Vlaams Parlement. De Open VLD-minister hekelt het gebrek aan overleg over mobiliteitsprojecten die de gewestgrenzen overschrijden. Dat was volgens Peeters ook al het geval in andere dossiers, zoals in de Brusselse plannen voor een stadstol.

"Zonder meer en eenzijdig rijstroken afbouwen, kan niet. Net zomin als men een stadstol kan invoeren. Overleg en samenwerking zijn de boodschap", aldus Peeters. Zij dringt daarom aan op overleg. "Als dat overleg niet slaagt, dan zullen we juridische stappen moeten ondernemen", klinkt het.

Vlaams parlementslid Stijn Bex (Groen) begrijpt niet waarom minister Peeters "compleet uit de lucht valt". "Dit is meermaals aan bod gekomen op het overleg tussen de Brusselse en Vlaamse administratie", aldus Bex.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni