Petroleumfederatie mist 'expertise' in Brusselse dieselban

© PhotoNews
| Diesel- en benzinewagens mogen vanaf 2035 het Gewest niet meer in, elektrische wagens nog wel.

De keuze van de regering om diesel- en benzinewagens vanaf 2035 te bannen, is niet naar zin van de Belgische Petroleumfederatie. Zij vragen nieuw overleg met wetenschappelijke experts. "Moderne dieselwagens zijn aanvaardbaar op onze wegen."

De Petroleumfederatie zegt de Lage Emissiezone (LEZ) te ondersteunen, mits er gekeken wordt naar de milieudoelstellingen en niet naar de technologie van de wagens. Het Brussels klimaatplan voorziet namelijk dat diesel- en benzinewagens per definitie in 2035 van de weg verdwijnen. Volgens de federatie ontbreekt het in dat plan aan technologische expertise.

"Al te vaak domineren ideologische en emotionele argumenten het debat over diesel, maar diesel verdient een wetenschappelijke benadering", zegt de federatie. "De brandstoffen van morgen zullen verschillend zijn met die van vandaag. Er komt een tweede generatie biobrandstoffen aan, bijvoorbeeld op basis van algen, en de hernieuwbare synthetische brandstoffen (eFuels) zijn in volle ontwikkeling."

De federatie noemt deze “klimaatneutrale” brandstoffen een onderdeel van de mobiliteitsmix van de toekomst. "Deze zullen een belangrijke rol spelen in het decarboniseren van het transport. Het is daarom essentieel dat deze innovatieve vloeibare brandstoffen vandaag worden opgenomen in de beleidsplannen om een gelijk speelveld te garanderen." De federatie vraagt de regering om nieuw, structureel overleg te organiseren over het Klimaatplan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?