Politie Brussel West gaat wagens van straatracers administratief in beslag nemen

© Bart Dewaele
| Verkeer ter hoogte van het Weststation

Vanaf 1 juli zal de lokale politie Brussel West de voertuigen van straatracers administratief in beslag nemen. Dat heeft het politiecollege van de politiezone beslist, zo meldt Catherine Moureaux (PS), burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek en voorzitster van het politiecollege.

De bestuurlijke inbeslagname is gebaseerd op basis van artikel 30 van de wet op het politieambt. Het beginsel is dat als een automobilist door zijn rijgedrag het leven of de lichamelijke integriteit van anderen met zijn voertuig in gevaar brengt, zijn voertuig bestuurlijk in beslag kan worden genomen, op voorwaarde dat aan een aantal strenge criteria wordt voldaan.

Eén van deze voorwaarden is dat er geen gerechtelijke inbeslagname kan worden opgelegd. Het is dan de burgemeester die een besluit tot inbeslagname neemt waarna het voertuig vier dagen lang in beslag wordt genomen. De politie zal daarnaast ook nog steeds proces-verbaal opstellen voor de vastgestelde verkeersinbreuken en het parket kan nog steeds beslissen om het rijbewijs van de betrokken bestuurder in te trekken.

"Met deze maatregel zullen onze politiemensen sneller kunnen optreden en ervoor kunnen zorgen dat de wagens van die straatracers geen schade meer veroorzaken", zegt burgemeester Moureaux. "Dit zal hopelijk deze agressieve en gevaarlijke bestuurders tweemaal doen nadenken."

Zone Brussel Hoofdstad Elsene en de zone Noord deden al langer aan bestuurlijke inbeslagnames gebaseerd op basis van artikel 30 van de wet op het politieambt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?