Politie vraagt navigatiesystemen als Waze controles niet te melden

© Photonews
| 20190918 Waze 2 BRUZZ ACTUA 1676

De politie heeft contact opgenomen met navigatiebedrijven als Waze, Coyote en TomTom. Hen is gevraagd om in de routebegeleiding van hun apps niet op omleidingen te wijzen om grens- en verkeerscontroles te ontwijken. Dat meldt de VRT en bevestigt de federale politie zaterdag.

De bedrijven die dergelijke navigatiesystemen aanbieden, gaan hun software op vraag van de politie aanpassen zodat die controles niet meer ontweken kunnen worden. Momenteel zijn niet-essentiële verplaatsingen omwille van de uitbraak van het nieuwe coronavirus niet meer toegelaten. Aan de grenzen voert de politie controles uit.

"Het is heel jammer vast te stellen dat mensen controles willen omzeilen", zegt woordvoerster Sarah Frederickx van de federale politie. "Het is de bedoeling dat mensen hun verantwoordelijkheid nemen en net thuis blijven, en dus dat de politie idealiter zo weinig mogelijk mensen moet controleren", zegt ze. "We staan er niet om te pesten of om de boeman te zijn. Het is belangrijk dat iedereen doorbijt en zich aan de regels houdt."

"De gouden regel: bezint eer ge aan uw rit begint", besluit de woordvoerster.

Navigatiesysteem Coyote benadrukt dat, in tegenstelling tot wat gecommuniceerd werd, het nooit alternatieve routes voorstelt om politiecontroles te vermijden, dus ook niet in dit geval. Het bedrijf wijst erop dat het stopt met de verspreiding van alle waarschuwingen zodra een bestuurder dichter dan 15 kilometer bij de grens komt. Het navigatiesysteem dat bestuurders waarschuwt voor bijvoorbeeld snelheidscontroles maar ook ongevallen, verspreidt onder de Coyote-gebruikers momenteel de boodschap om alle niet-essentiële verplaatsingen te vermijden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?