Premie voor wie auto aan de kant laat in Sint-Lambrechts-Woluwe

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe hebben sinds kort recht op een gemeentelijke en gewestelijke premie als ze een auto opgeven.

Sinds 1 juli kunnen inwoners van Sint-Lambrechts-Woluwe genieten van een premie van 1.500 euro als ze beslissen om hun auto aan de kant te laten staan. Het bedrag wordt uitbetaald in schijven over een termijn van vijf jaar. Voorwaarde is wel dat je in die periode in de gemeente blijft wonen. Als het voertuig ook vernietigd wordt, komt daar nog eens 250 euro bij.

Het Brussels Gewest introduceerde een gelijkaardige premie al in 2006. De maatregel heeft als doel mensen aan te moedigen om meer het openbaar vervoer te nemen of over te stappen op deelauto’s. Want wie gebruik maakt van deze regionale gunstregeling heeft recht op een ‘mobiliteitspakket’.

Dat bestaat uit een jaarabonnement op een deelauto, gekoppeld aan een MIVB-abonnement of een fietscheque ter waarde van 500 euro. Als het voertuig ook vernietigd wordt, komt daar nog eens een bonus bovenop.

20 aanvragen sinds begin van de zomer

Het inspireerde de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe tot een eigen initiatief. Voor elk gezin dat beslist om een auto, of een tweede exemplaar, aan de kant laten, deelt de gemeente sinds 1 juli een premie uit van 1.500 euro. Dat meldt de RTBF. Net als bij de gewestelijke bepaling, kan daar 250 euro bijkomen als de auto vernietigd wordt.

De uitbetaling van de premie is gespreid over vijf jaar. Wie er gebruik van wil maken wordt wel verwacht heel die periode lang inwoner van Sint-Lambrechts-Woluwe te blijven. Daarom moet de aanvraag elk jaar opnieuw worden ingediend, zodat de gemeente deze toekenningsvoorwaarde kan controleren.

De combinatie van de gewestelijke en de gemeentelijke regeling lijkt een succes te worden. Sinds het begin van de zomer dienden al zo’n twintig mensen een aanvraag in.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?