Regering maakt 1 miljoen vrij voor schoolstraten

© Filter Café Filtré
| Burgerbeweging Filter café filtré protesteert tegen slechte luchtkwaliteit op Brusselse scholen aan MABO/Vlaamsepoort. De Brusselse regering komt nu tegemoet aan een van hun voorstellen: het maken van schoolstraten.

De Brusselse regering maakt budget vrij om een 50-tal schoolstraten in te richten in het hele gewest. Gemeentes zullen een subsidieaanvraag kunnen indienen om de schoolstraten in te richten. In het pas opgerichte fonds zit één miljoen euro.

Luchtkwaliteit en verkeersveiligheid zijn hot topics tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Mede door protest van ouders en hun kinderen van de actiegroep Filter Café Filtré, dat het voorbije schooljaar heeft geprotesteerd voor schonere lucht bij scholen, is de druk verhoogd op politici.

En dat loont. Mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A), staatssecretaris voor verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) en milieuminister Céline Fremault (CDH) hebben een schoolstratenfonds opgericht van één miljoen euro. Gemeenten die dat willen, kunnen een aanvraag indienen bij dat fonds om een schoolstraat in te richten. Dat schrijft de krant De Morgen. Schoolstraten weren de auto, vooral bij het begin en het einde van de schooldag.

De twee christendemocratische excellenties lanceren vandaag ook een sensibiliseringscampagne, die ouders ertoe moet aanzetten hun motor af te zetten aan de schoolpoort tijdens het wachten op hun kinderen. Begin 2019 volgt dan een onderzoek naar de luchtkwaliteit in 50 Brusselse scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?