De renovatie van de Leopold II-tunnel, die zal worden omgedoopt tot de Annie Cordytunnel

| De renovatie van de Leopold II-tunnel, die op 22 mei zal worden omgedoopt tot de Annie Cordytunnel.

Renovatie Leopold II-tunnel kostte 50 miljoen euro extra

Kris Hendrickx
© BRUZZ
16/05/2022

De renovatie en het onderhoud van de langste autotunnel van het land zouden eerst 462 miljoen euro kosten. Het werden er uiteindelijk ruim 512 miljoen. “Zoals bij elk omvangrijk project waren er onvoorziene zaken.”

Vier jaar geleden raakte bekend hoe duur de renovatie van de Leopold II-tunnel zou uitvallen. De volledige renovatie zou samen met het onderhoud voor de komende 25 jaar 462 miljoen euro kosten. De werken waren hoogdringend, want ’s lands langste autotunnel verkeerde in een erg slechte toestand, met onder meer vallende brokstukken tot gevolg.

De tunnel is nu af en het prijskaartje valt met 512 miljoen euro uiteindelijk een stuk duurder uit, blijkt uit navraag bij Brussel Mobiliteit.

"Er moest onder meer een stuk riool van 100 meter heraangelegd worden om een nooduitgang te realiseren"

Inge Paemen (Brussel Mobiliteit)

inge paemen

“Zoals bij elk omvangrijk project waren er een aantal onvoorziene zaken”, legt woordvoerster Inge Paemen uit. “Zo moest er een stuk riool van 100 meter worden verlegd om een nieuwe nooduitgang mogelijk te maken.” Vanuit metrostation Simonis waren er bovendien lekken uit een riolering ter hoogte van het tunnelplafond.

In het Elisabethpark moesten dan weer vier geplande nooduitgangen opnieuw ontworpen worden, met een meerprijs tot gevolg. Ten slotte bleek na analyses van het beton dat een grotere oppervlakte dan aangenomen moest beschermd worden met het kathodische systeem (een techniek tegen corrosie).

60.000 voertuigen

De Leopold II-tunnel is 2600 meter lang en er rijden dagelijks circa 60.000 voertuigen door. Bij de renovatie werd het wegdek heraangelegd, kwamen er 17 nieuwe nooduitgangen, kreeg de tunnel volledig nieuwe technische installaties en werd de structuur van de tunnel gerenoveerd.

Vanaf deze zondag 22 mei verandert de tunnel overigens van naam. Vanaf dan spreken we over de Annie Cordytunnel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Leopold II-tunnel, Annie Cordytunnel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni