Rode Kruis kan vraag naar EHBO-opleidingen voor rijbewijs niet bijhouden door corona

De EHBO-opleiding maakt sinds november deel uit van de rijopleiding in het Brussels Gewest

Het Brusselse Rode Kruis wordt overstelpt met aanvragen om een EHBO-opleiding te volgen. Dat komt doordat mensen die in Brussel een rijbewijs willen halen, sinds 2018 verplicht zijn om zo’n opleiding te volgen. Maar door de gevolgen van de coronacrisis overstijgt de vraag het aanbod.

Sinds november 2018 is een EHBO-opleiding verplicht voor het behalen van een rijbewijs in Brussel. In opdracht van Brussel Mobiliteit biedt het Brusselse Rode Kruis die opleidingen aan, maar wie vandaag zo’n EHBO-opleiding wil volgen, moet geduld hebben.

“Ik wacht al sinds eind mei op een Nederlandstalige EHBO-sessie voor het behalen van mijn rijbewijs”, vertelt Bert, die al maanden zijn rijbewijs probeert te halen. Bij het Rode Kruis kreeg hij te horen dat er op dat moment geen Nederlandstalige EHBO-sessies voorzien waren. “Op 12 juni kreeg ik dan een melding dat er sessies beschikbaar waren, maar geen enkele in het Nederlands.”

Bert waagde begin juli, augustus en september een nieuwe poging. “Nu krijg ik als antwoord dat alles is volgeboekt tot in oktober. Wat moet ik als Nederlandstalige Brusselaar doen om een eenvoudige EHBO-cursus in het Nederlands te volgen?”

Meer kandidaten, minder plaatsen

“Wij doen ons uiterste best”, klinkt het bij het Brusselse Rode Kruis. “De EHBO-opleiding bestaat uit twee luiken: een digitale, theoretische module die mensen thuis kunnen volgen, en een praktijkcursus,” legt woordvoerder van het Rode Kruis Nancy Ferroni uit. Tijdens de lockdown werden de praktijklessen tijdelijk stopgezet. “Veel mensen hebben van die periode gebruik gemaakt om het theoretische gedeelte te vervolledigen. Nadat de coronamaatregelen versoepeld waren, gingen de praktijklessen terug van start, maar waren er plots veel meer kandidaten.”

Bovendien is het aantal plaatsen sinds de heropstart van de EHBO-lessen beperkter. “Voor de coronacrisis vonden de lessen plaats in groepen van twaalf. Nu bestaat de groep uit acht mensen. Er is twee keer minder plaats, en er zijn vier keer zoveel kandidaten”, aldus Ferroni.

Het Rode Kruis biedt zes opleidingen per dag aan, in zowel het Frans als het Nederlands, al is dat onvoldoende. “De voorbije zomer hebben we het aantal lesgevers verdubbeld en we blijven inspanningen leveren”, zegt Ferroni nog. “Kandidaten raad ik aan om de inschrijvingspagina regelmatig te bezoeken en zo snel mogelijk door te klikken wanneer er een tijdslot beschikbaar is.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?