| De Prinses Elisabethlaan in Schaarbeek.

Schaarbeek herlanceert procedure die 'groene' parkeerzone moet invoeren

© Belga
25/01/2023

Het college van burgemeester en schepenen van Schaarbeek heeft dinsdag het licht op groen gezet voor een nieuwe regeling die van de hele Brusselse gemeente opnieuw een 'groene zone' voor betalend parkeren moet maken. Dat zegt het kabinet van burgemeester Cécile Jodogne (DéFI) en schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen).

De Raad van State vernietigde vorige week het parkeerreglement van Schaarbeek. Dat reglement uit 2019 zorgde ervoor dat de blauwe zones, waarin automobilisten 2 uur gratis hun voertuig konden parkeren, verdwenen. De groene zones voor betalend parkeren zonder tijdsbeperking werden uitgebreid naar zo goed als het hele grondgebied. De beslissing leidde tot heel wat onvrede. Ontevreden Schaarbekenaren stapten naar de Raad van State, en kregen dus gelijk.

Maar de herlancering van een reglement is slechts een kwestie van weken, zegt de burgemeester nu. Het college van burgemeester en schepenen kwam dinsdag overeen om de procedure die van de hele gemeente opnieuw een groene zone moet maken, nieuw leven in te blazen. De procedure vereist onder meer het advies van de Gewestelijke Mobiliteitscommissie. Er is ook een bevestiging nodig door de minister van Mobiliteit en er moet een bekendmaking komen vijf dagen voor de inwerkingtreding.

In afwachting van het nieuwe gemeentelijke reglement zijn de parkeermeters buiten werking gesteld in de zones die na de uitspraak van de Raad van State weer blauw zijn geworden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni