Slotvisie 'ruePICARDstraat' vraagt Brusselse politici om meer groen en minder auto's

© Filter Café Filtre/ruePicardstraat
| De toekomstvisie van Filter Café Filtré voor de Molenbeekse Picardstraat

De burgerbeweging Filter Café Filtré heeft zondag, op de Autoloze Zondag in Brussel, een slotvisie gepresenteerd van haar zomerproject 'ruePICARDstraat'. Zes weken lang werd een stuk van de Molenbeekse Picardstraat omgetoverd tot een leefstraat, maar Filter Café Filtré heeft nu zelf een langetermijnvisie opgebouwd over de omgeving van de straat.

De Picardstraat, speelstraat in de zomer van 2020
© Ivan Put
| Filter Café Filtré hoopt dat de zomerstraat in de Picardstraat ook leidt tot permanente verandering

Het zomerexperiment ruePICARDstraat vloeide voort uit de lockdown, toen het in de volledig geasfalteerde straat duidelijk werd waar het aan schort. Bewoners met kleine appartementen hadden weinig publieke ruimte ter beschikking en door de straat reed veel sluipverkeer door de sluiting van de Leopold II-tunnel. De buurtbewoners en leefbaarheidsactiegroep Filter Café Filtré staken de handen uit de mouw om de straat autovrij te maken en buitenactiviteiten te organiseren in de nieuwe leefstraat.

Wat begon met een experiment van één week draaide uiteindelijk uit op een zes weken durend avontuur. "Zes weken lang zijn de mensen naar buiten gekomen, hebben de kinderen leren fietsen en hebben ze vrij kunnen spelen. Zoals altijd bij onze projecten hebben we een slotvisie gemaakt voor de straat en hopen we dat er een langetermijnoplossing kan uit voortvloeien", zegt Annekatrien Verdickt van Filter Café Filtré.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en Brussels staatsecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet (One.Brussels-SP.A) waren aanwezig om de slotvisie te ontvangen.

Die slotvisie zorgt ervoor dat de Picardstraat en haar omgeving een verbinding vormen tussen het park van Thurn en Taxis en het Elisabethpark. Het is een combinatie van ontharde, semi-ontharde en verharde ruimtes. Rond een centrale groene ruimte met speelse elementen droomt de actiegroep bovendien van een fietslus waar kinderen kunnen experimenteren met fietsen. In de visie van Filter Café Filtré zou de tweerichtingsstraat een éénrichtingsstraat worden, met minder parkeerplaatsen.

200916 picardstraat filter café filtré plan
© Filter Café Filtré/ruePicardstraat
| Filter Café Filtré tekende een plan voor de Brusselse ministers

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?