Socialistische spoorbond en vakbonden De Lijn kondigen 24 urenstaking aan

© Photo News
Updated: 16-03-2021 - 14:11

De socialistische vakbond ACOD Spoor heeft een aanzegging ingediend voor een 24 urenstaking bij het spoor, naar aanleiding van de nationale stakingsdag die de vakbonden ABVV en ACV plannen in het kader van de loononderhandelingen. De christelijke spoorbond beraadt zich nog. Ook bij De Lijn wordt er gestaakt. De christelijke en de socialistische vakbond hebben er samen een stakingsaanzegging ingediend voor 29 maart.

"Wij maken deel uit van het ABVV en we ondersteunen dus de stakingsdag", aldus ACOD'er Sempels. In de aanzegging die bij het spoor werd ingediend, is er sprake van een stakingsactie van zondag 28 maart om 22.00 uur tot maandag 29 maart om 22.00 uur.

Door de socialistische aanzegging start bij spoornetbeheerder Infrabel en spoorwegmaatschappij NMBS de procedure van minimale dienstverlening. Op basis van de werkbereidheid van de werknemers zal bekeken worden hoeveel en welke treinen er kunnen rijden tijdens de staking.

De christelijke vakbond bij het spoor zal later deze week bepalen hoe hij de nationale stakingsdag wil invullen, aldus Luc Piens van ACV-Transcom.

De Lijn

Ook bij de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij De Lijn dreigt de dienstverlening verstoord te zijn op maandag 29 maart. De vakbonden bij De Lijn hebben een stakingsaanzegging ingediend.

"We hebben een aanzegging ingediend voor een 24 urenstaking op de dag zelf, 29 maart", zegt Stan Reusen van de socialistische bond ACOD. Hij verwacht dat de dienstverlening die dag ook effectief verstoord zal zijn.

De socialistische vakbond ACOD Post heeft geen concrete plannen voor acties bij bPost op 29 maart.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?