| "Serveuse, geen pv aub." Met dit soort briefjes proberen handelaars en werknemers parkeerboetes te vermijden.

Sommige handelaars Helmetwijk 'onderhandelen' over parkeerticket

KVDP
© BRUZZ
19/04/2019

"Ik werk in die of die handelszaak", of "Bel dit nummer". Dit soort boodschappen laten sommige handelaars en hun werknemers in de Schaarbeekse Richard Vandeveldestraat achter op een briefje aan de voorruit van hun auto. Op die manier lijken ze parkeerboetes te kunnen ontwijken.

Met verschillende horecazaken, boetiekjes en buurtwinkels is de Richard Vandeveldestraat in de Schaarbeekse Helmetwijk een belangrijke winkelstraat voor de buurt. Parkeren is er betalend, want de straat bevindt zich in een rode tariefzone.

Dat proberen sommige handelaars en werknemers te omzeilen door briefjes achter de voorruit te plaatsen met boodschappen als "Ik werk in zaak X, geen boete aub" of "Bel dit nummer, aub", in de hoop dat parkeerwachters hier rekening mee houden. Volgens sommige buurtbewoners is dit een courante praktijk. "Ik heb de indruk dat parkeerwachters die mensen ook niet bekeuren, terwijl buurtbewoners hier wel op de bon geslingerd worden", zegt een buurtbewoner aan BRUZZ. "Dat is oneerlijk."

Wanneer we enkele handelaars in de straat aanspreken, ontkennen ze dat deze praktijk helpt. "Dat gebeurt hier niet", klinkt het in een kebabzaak. "U moet weten dat we al zoveel facturen moeten betalen", klinkt het verderop in een café. "Als wij als handelaars een parkeerkaart willen, moeten we daar 600 euro per jaar voor betalen (voor voertuigen met een maximumlengte van 4,9 meter is dat 400 euro, red.). Dus ja, sommige mensen plaatsen bijvoorbeeld hun gsm-nummer achter de voorruit, maar dat werkt niet. De boetes worden hier gretig uitgedeeld."

'Soms werkt het'

Een werkneemster van een handelszaak in de buurt geeft toe dat ze het briefje zelf al geplaatst heeft. "Dat was de eerste keer", meent ze. En of het werkt? "Soms wel, soms niet. Als ik de parkeerwachter voorbij zie stappen, spreek ik hem aan en leg ik de situatie uit. Dat werkt soms."

Schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) is op de hoogte gebracht via sociale media en bekijkt nog of de parkeerwachters van Rauwers, het bedrijf dat instaat voor het parkeerbeheer in de gemeente, op de juiste manier omgaan met dit soort praktijken.

"Als de parkeerwachters hier fouten begaan, gaan wij daar een probleem van maken"

Adelheid Byttebier (Groen), Schaarbeeks schepen van Mobiliteit

"In sommige straten controleert Rauwers met scancars en dan halen dergelijke briefjes niets uit", zegt Byttebier. "In andere straten zetten ze parkeerwachters in, maar het zou me erg verbazen als zij geen boetes zouden uitschrijven bij het zien van dergelijke briefjes. Het bedrijf zou dan minstens interne sancties opleggen."

"Als er hier fouten worden gemaakt, gaan wij daar een probleem van maken", zegt ze nog. Dat de professionele parkeerkaarten 400 tot 600 euro kosten, is een "bewuste keuze van de gemeente". De manager parkeerbeheer bij Rauwers was donderdag niet meer bereikbaar voor uitleg.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , foutparkeren , parkeren , Helmet , handelaar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni