Treinstaking NMBS treinbegeleider treinconducteur trein station
© PhotoNews | Een treinbegeleider laat een trein vertrekken op het perron.

Spoorstaking afgelopen: normale dienstverlening hervat

┬ę Belga
08/12/2023

De 48 urenstaking van twee spoorbonden is sinds donderdagavond om 22 uur de officieel afgelopen. Vrijdagochtend is het treinverkeer volgens de normale dienstregeling hervat.

Voor de 48 urenstaking had vervoersmaatschappij NMBS een alternatieve treindienst uitgewerkt. Die is globaal gezien goed verlopen, de aangekondigde treinen hebben gereden.

"Die voorspelbaarheid voor de reiziger is het belangrijkste van de alternatieve treindienst. Zo weet de reiziger waar hij aan toe is. Dat heeft gewerkt", zegt woordvoerder Dimitri Timmerman van NMBS.

Tweede 48 urenstaking

De staking van de socialistische vakbond ACOD Spoor en het liberale VSOA Spoor was dinsdagavond gestart. Het gaat om de tweede 48 urenstaking op korte tijd. Een maand geleden staakte ook de christelijke bond ACV Transcom mee van dinsdagavond 7 november tot donderdagavond 9 november.

De bonden legden het werk neer uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen over plannen om de effici├źntie op te krikken. Ze verzetten zich onder meer tegen plannen van de directie om de opstarttijd van de treinbegeleiders te halveren tot 10 minuten.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie