Spoorwerken Zuid: 35 treinen omgeleid, 12 afgeschaft

© PhotoNews
| Pendelaars in het Zuidstation.

Werken aan de seininrichting aan het Zuidstation zullen van 14 oktober tot en met 11 november een impact hebben op het treinverkeer. 35 piekuurtreinen worden ingekort of omgeleid, 12 andere rijden niet. Tijdens twee lange weekends zal geen enkele trein rijden tussen Halle en Brussel-Zuid.

Spoornetbeheerder Infrabel is al enkele jaren bezig met de modernisering van de seininrichting op de Noord-Zuidverbinding. Dat heeft onder meer te maken met de uitrol van het veiligheidssysteem ETCS. Dit najaar wordt gewerkt aan de seinen in de buurt van het Zuidstation. “Dat is nog uitgerust met elektromagnetische seininrichting van een halve eeuw oud”, klinkt het bij Infrabel.

Om de seinen te vervangen moeten verschillende wissels buiten werking worden gesteld. Dit betekent onherroepelijk een vermindering van de spoorcapaciteit in de buurt van Brussel-Zuid en bijgevolg op de hele Noord-Zuidverbinding, waar dagelijks 1.200 treinen passeren. Vervoersmaatschappij NMBS kondigde eerder al aan dit aantal noodgedwongen naar beneden moet tijdens de werken dit najaar, meer bepaald van 14 oktober tot en met 11 november.

Merode

Doorheen de week zal de impact vooral voelbaar zijn in de spits. 35 zogenaamde P-treinen zullen worden ingekort of omgeleid via de ringsporen. Reizigers zullen kunnen overstappen in secundaire Brusselse stations zoals Jette, Brussel-West, Merode en Brussel-Schuman. Op de betrokken treinen worden binnenkort flyers uitgedeeld om de mensen te waarschuwen.

12 andere P-treinen worden compleet afgeschaft. Concreet gaat het om piekuurtreinen van en naar Landen/Tienen/Leuven, Ans/Luik, Kortrijk/Denderleeuw, Gent/Aalst en Dendermonde.

27.000 reizigers

Naar schatting 27.000 reizigers - zowel 's ochtends als 's avonds ongeveer 13.500 mensen - zullen geconfronteerd worden met de aanpassingen. De afschaffingen hebben gevolgen voor 6.000 reizigers. Ter illustratie: op een normale weekdagen maken 218.000 reizigers gebruik van de Noord-Zuidverbinding.

Tijdens de lange weekends van 1 en 11 november zullen geen treinen rijden tussen Halle en Brussel-Zuid. Er komt een vervangende busdienst. De Thalys en de Eurostar worden omgeleid. In tegenstelling tot eerdere berichten zullen wel nog enkele treinen tussen Zuid en Noord rijden, onder meer naar de luchthaven in Zaventem.

De NMBS zal, ook in samenwerking met de MIVB, nog uitgebreid communiceren over de gevolgen voor de reizigers. De NMBS informeert ook werkgevers en scholen over de mogelijke impact.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?