Staking bij De Lijn in regio Dilbeek: akkoord bereikt

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
Updated: 02-07-2019 - 16:33

Directie en vakbonden bij De Lijn Vlaams-Brabant hebben een akkoord bereikt over de uitbesteding in juli en augustus van enkele diensten vanuit de stelplaatsen van Dilbeek en Meerbeke aan privé-exploitanten. Uit protest tegen die beslissing hadden buschauffeurs in beide stelplaatsen dinsdagmorgen spontaan het werk neergelegd. Ze zullen wellicht het werk woensdag pas volledig hervatten.

Door de actie rijden er geen bussen op de lijnen 116, 117, 118, 126, 127, 128 en 129. De lijnen 136 en 137 zijn zwaar verstoord. Pas woensdag zal het personeel van De Lijn opnieuw werken.

"De Lijn wil enkele diensten uitbesteden aan privé-exploitanten. Die hebben daarvoor de ruimte in de zomermaanden doordat bijvoorbeeld de schoolbussen wegvallen. Doordat De Lijn met een tekort aan chauffeurs kampt, moeten er in deze regio geregeld ritten geschrapt worden. We hebben daarvoor begrip. Maar het spontaan protest van de chauffeurs dinsdagmorgen was vooral het gevolg van het feit dat De Lijn deze beslissing nam zonder voorafgaandelijk overleg", aldus Pieter Thijs (ACV).

De vakbondsman benadrukt dat het om een tijdelijke maatregel gaat voor de zomermaanden. Het is daarnaast nog niet helemaal duidelijk hoeveel diensten er zullen worden uitbesteed.

Strikte voorwaarden

In een mededeling geeft De Lijn meer details over de voorwaarden voor het inschakelen van privé-exploitanten. Dit kan enkel op dagbasis en onder strikte voorwaarden. "Als een chauffeur zijn dienst niet kan uitvoeren, wordt eerst nagegaan of een personeelslid van de eigen stelplaats deze kan opvangen," zegt woordvoerster Sonja Loos.

"Is dat niet het geval, wordt nagegaan of uitbesteding aan een andere stelplaats mogelijk is. Pas daarna kan een dienst voor die bepaalde dag uitbesteed wordt aan een onderaannemer", aldus Loos, die bevestigt dat de dienstverlening in de regio Dilbeek nog de hele dag verstoord blijft.

Personeelstekort

De maatregel is het gevolg van het personeelstekort waarmee De Lijn in de regio kampt, waardoor er geregeld ritten moeten geschrapt worden. De Dilbeekse schepen van Mobiliteit Stijn Quaghebuer (N-VA) eiste vorige week nog dat De Lijn beter communiceert met de reizigers over de geschrapte ritten, zodat ze niet nodeloos op een bus moeten wachten.

Volgens Loos engageert De Lijn zich ertoe "om intensief te blijven inzetten op het zoeken naar en aanwerven van nieuwe chauffeurs".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?