Staking Ryanair treft meer dan 23.500 passagiers van en naar België

© Drewski2112
| Op 25 en 26 juli zal het cabinepersoneel van Ryanair het werk neerleggen in België, Portugal en Spanje.

De staking bij Ryanair woensdag en donderdag zal al zeker zowat 23.500 passagiers van en naar België treffen: meer dan 7.000 op Brussels Airport en 16.500 op Charleroi. Bovendien is niet uitgesloten dat er op de stakingsdagen zelf nog vluchten moeten worden afgelast wegens onvoldoende werkwilligen, geven de luchthavens toe.

Vakbonden uit vier Europese landen, waaronder België, kondigden twee weken geleden een gecoördineerde staking aan. Op 25 en 26 juli zal het cabinepersoneel van Ryanair het werk neerleggen in België, Portugal en Spanje. Italië doet ook mee op 25 juli. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden en een erkenning van de vakbond.

De actie is ongezien voor de Ierse lowcostmaatschappij, die karig is met commentaar. Ryanair is wel verplicht om de gestrande passagiers een alternatieve vlucht aan te bieden of hun ticket terug te betalen.

Omdat de annulering minder dan twee weken voor vertrek werd aangekondigd, hebben de passagiers ook nog recht op een extra compensatie die -afhankelijk van de afstand- tussen de 250 en 600 euro bedraagt. Maar Ryanair lijkt weinig zin te hebben om dit te betalen.

'Niet alle passagiers geïnformeerd'

Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop spreekt de luchtvaartmaatschappij in haar communicatie naar de passagiers over "overmacht", terwijl uit rechtspraak van het Europees hof van justitie blijkt dat dat bij een staking binnen het bedrijf niet ingeroepen kan worden.

Ook volgens Test-Aankoop zijn er intussen nog altijd passagiers die geen informatie hebben ontvangen over de stand van zaken van hun vlucht. "De communicatie verloopt dus niet zoals het hoort", aldus woordvoerder Jens Van Herp. Als Ryanair de rechten van passagiers schendt, is Test-Aankoop van plan om juridische stappen te ondernemen.

"Maar over de precieze procedure -via een groepsvordering of niet- is nog geen beslissing genomen", aldus de woordvoerder. Leden van Test-Aankoop, of mensen die zich lid maken, hebben alvast recht op gratis juridische bijstand, luidt het. Gedupeerden kunnen ook op eigen houtje een advocaat inschakelen of een beroep doen op een andere claimorganisatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?