Steeds meer Brusselaars gebruiken elektrische transportmiddelen

© Maria Koidu via Facebook
| Madame Chapeau, op de hoek van de Zuidstraat en de Mussenstraat, met een deelstep van Dott.

Van 6 procent naar 12 op één jaar tijd: het aantal Brusselaars dat gebruik maakt van elektrische vervoermiddelen blijft stijgen. Dat blijkt uit de jaarlijks VerkeersONveiligheidsenquête van Verkeersveiligheidsinstituut VIAS. Het is niet het enige opvallende resultaat: volgens VIAS zijn 30 procent van de Brusselaars voorstander van een veralgemeende zone 30 in het centrum.

In Brussel reed 'slechts' 64 procent van de bevraagden het afgelopen jaar wel eens met de auto. Dat tegenover een nationaal gemiddelde van 83 procent en zelfs 87 procent in Vlaanderen. Bovendien gebruikte ook 64 procent van de Brusselaars het openbaar vervoer. Een jaar eerder was dat nog 72 procent.

Vooral de populariteit van de voortbewegingstoestellen zoals de elektrische step verdubbelde in de hoofdstad: van 6 naar 12 procent.

Ook de elektrische fiets zet zijn opmars in België verder. Tien procent van de ondervraagden reed op een elektrische fiets in 2018, in 2019 was dat 13 procent en dit jaar is dit percentage al toegenomen tot 16 procent. In Brussel (8 procent) en Wallonië (6 procent) ligt dit aandeel opvallend lager.

Nultolerantie

Bijna 6 op de 10 Belgen is voorstander van meer trajectcontroles om de maximumsnelheid te respecteren. Daarnaast is er eensgezindheid dat de pakkans verder omhoog moet voor zowel gsm-gebruik achter het stuur en rijden onder invloed van alcohol.

Ook wat betreft nultolerantie voor alcohol voor alle bestuurders is 62 procent van de Belgen voorstander van deze maatregel. Dat terwijl uit officiële ongevalscijfers blijkt dat tijdens weekendnachten 54 procent van de gecontroleerde fietsers die betrokken zijn in een ongeval onder invloed reden.

Een veralgemeende zone 30 in het centrum van steden vindt steun van 39 procent in Vlaanderen, 30 procent in Brussel en maar 22 procent in Wallonië.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?