Ter Kamerenbos moet pas op 18 december opnieuw open voor auto's

© PhotoNews
| Auto's zijn nog steeds niet welkom in het grootste deel van het bos.

De zuidlus van het Ter Kamerenbos moet pas uiterlijk op 18 december opnieuw geopend worden voor het autoverkeer. De Stad en Ukkel praten ondertussen over een compromis.

Even terugspoelen: Op 11 november oordeelde een kortgedingrechter dat de Stad Brussel meer autoverkeer moet toelaten in het Ter Kamerenbos. De zogenaamde zuidlus moest binnen de 30 dagen opnieuw geopend worden.

De Stad had het autoverkeer grotendeels uit het bos gebannen tijdens een testfase die begon op 14 september en twee maanden zou duren. Die termijn is ondertussen al een tijdje afgelopen. Veel autobestuurders verwonderen zich er de voorbije dagen dan ook over dat het bos nog steeds afgesloten blijft voor het verkeer.

Dat het bos vandaag nog steeds aan voetgangers, fietsers, lopers, skaters en rolschaatsers toebehoort, komt omdat het college de testfase ondertussen verlengde.

Het vonnis werd bovendien pas op 18 november betekend aan de Stad, die dus tot 18 december heeft om het in de praktijk te brengen.

Gesprekken

Wat er de volgende weken zal gebeuren is nog niet duidelijk. Burgemeester Philippe Close (PS) liet aanvankelijk weten dat het stadsbestuur na de uitspraak in kortgeding wel verplicht is om het bos opnieuw volledig te openen voor het autoverkeer. Dat kan vreemd lijken, omdat de rechter het enkel heeft over de zuidlus.

De Stad, die geen zin heeft in een nieuw juridisch steekspel, interpreteert de uitspraak van de rechter echter zo dat er eerst een akkoord met Ukkel moet zijn voor er mag afgeweken worden van de pre-coronasituatie. En die situatie was er een waarin het autoverkeer in het hele bos mogelijk was.

Dat de Stad het hele bos gewoon heropent voor het verkeer is maar één mogelijke piste. Ukkel en Brussel praten ondertussen ook over een compromis. Dat zou erin kunnen bestaan om enkel een klein deel van de zuidlus te heropenen, van de Lorrainedreef over de Bosvoordelaan naar de Braziliëlaan.

Zowel bij de Stad als bij het Ukkelse stadsbestuur klinkt het dat er nog geen akkoord is.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?