TreinTramBus wil dat voorste deuren bus en tram heropenen

Bussen van lijn 71 aan de halte Flagey. Bussen van lijn 71 aan de halte Flagey.
© MIVB
| Bussen van lijn 71 aan de halte Flagey.
© MIVB
| Bussen van lijn 71 aan de halte Flagey.

Nu we in coronacode geel zitten, wil TreinTramBus dat reizigers weer vooraan mogen opstappen op het openbaar vervoer en dat alle zitplaatsen gebruikt mogen worden. Dat zegt de beweging die opkomt voor beter openbaar vervoer maandag in een persbericht. De voorste deuren van bussen en sommige trams zijn al sinds het begin van de coronacrisis gesloten.

Sinds maart 2020 moeten reizigers op tram en bus achteraan instappen en mogen de eerste zitjes achter de stuurcabine niet gebruikt worden. Dat heeft echter belangrijke nadelen, zegt Stefan Stynen, voorzitter van TreinTramBus.

"Reizigers die de chauffeur om informatie willen vragen, moeten de chauffeur vanuit de bus aanspreken, vaak door een plastic scherm. Voor het instappen vragen of het wel de juiste bus of tram is voor jouw bestemming kan zo niet." Bovendien kan je bij De Lijn niet meer betalen met een bank- of creditkaart omdat die betaalterminals vooraan in de bus hangen. Bij de MIVB kan contactloos betalen wel nog.

"Door het wegvallen van de sociale controle is het aantal zwartrijders bovendien gestegen. De Lijn, MIVB en TEC verliezen hierdoor inkomsten, wat de kwaliteit en het aanbod niet ten goede kwam. Bovendien verliezen trams en bussen ook veel meer tijd aan de halte als iedereen via dezelfde deur moet in- en uitstappen."

"We dringen er bij de stads- en streekvervoerbedrijven – De Lijn, MIVB en TEC – dan ook op aan om reizigers opnieuw toe te laten langs de voordeur in te stappen en alle zitplaatsen te mogen gebruiken," klinkt het. TreinTramBus hoopt dat op korte termijn ook de mondmaskers kunnen verdwijnen op het openbaar vervoer.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?